Най-малко 7 души загинаха в атентат срещу шиитска процесия в Пакистан
Най-малко 7 души загинаха в атентат срещу шиитска процесия в Пакистан / снимка: Reuters, архив

Най-малко 7 души, сред които и четири деца, загинаха в бомбен атентат срещу шиитска процесия в северозападния пакистански град Дера Исмаил Хан, предаде Ройтерс. Най-малко 17 души са ранени. Взривното устройство е било задействано с помощта на дистанционно за телевизор при преминаването на шиитската процесия.

Нападението последва заплахи на сунити, че ще атакуват този уикенд шиити. Последните отбелязват с редица прояви в събота и неделя годишнината от битката при Кербала, в Ирак, в която внукът на пророка Мохамед - имам Хусеин, и членове на неговото семейство са убити през 680 г. Годишнината, известна като Ашура, по принцип се отбелязва през целия свещен за шиитите месец Мухарам, но кулминацията на проявите е този уикенд, по-специално неделя, посочва АФП по темата.

През декември2009 г. при самоубийствен атентат в Карачи по време на Ашура загинаха 43 души, припомня АФП. Сега заради сунитските заплахи 5000 полицаи са разположени в пакистанския град Карачи, където се очакват шиитски процесии, посочва Ройтерс. На много места в страната беше прекъснат обхватът на мобилните телефони, чрез които най-често терористите задействат взривни устройства.

Взривената днес бомба е била с тегло от 8-10 кг и експлозията е отекнала на няколко километра, допълва БТА. Шиитите са малцинство в Пакистан. От началото на годината в страната при атентати загинаха над 300 шиити.

Часове след взрива отговорност за него поеха пакистанските талибани, посочва АФП. Говорител на талибаните подчерта, че в страната има между 20 и 25 камикадзета, готови да се взривят и подчерта, че властите няма да ги спрат.