/ pixabay.com
Училище, построено в отдалечена част на бразилската джунгла, беше обявено за най-добрата нова постройка в света, предава Ройтерс. Сградата съчетава местните традиции с модерни архитектурни решения.
 
Комплексът „Детско селище”, изграден в провинция Токантинс, служи за училище и за спални помещения на 540 бедни деца на местните племена. Архитект на отличения проект е бразилецът Густаво Утрабо от архитектурното студио „Алеф Зиро”.
В този регион учениците са принудени да преминават през гъстата джунгла и през реки, за да ходят и да се връщат от училище. А награденият проект разполага всичко необходимо в едно единствено архитектурно решение, като подобрява живота на децата.
За построяването на комплекса са били необходими 14 месеца.
  Изграденият предимно от дървен материал училищен наколен комплекс разполага с 25 декара площ и осигурява сянка и подслон на децата при температури, достигащи 40 градуса по Целзий.
За строителството са били използвани традиционни материали, като тухли от кирпич, които са заменили старите бараки. Журито разгледало 30 проекта, достигнали до финала на международния конкурс на Кралското архитектурно дружество. Сред тях фигурирали вертикална градина в Милано и музикално училище за виртуози в Токио. В крайна сметка бразилският проект, разработен в тясно сътрудничество с децата от училището Кануана, бил единодушно избран за най-добрата нова сграда за 2018 г.

За още любопитни новини и снимки харесайте страницата на Dariknews.bg във Facebook тук
БТА