плодове, зеленчуци
плодове, зеленчуци / ThinkStock/Getty Images
Над 97% от хранителните проби, взети в ЕС през 2015 г., са чисти от пестициди- те са в рамките на законовите ограничения, а над 53 на сто са без количествено измерими остатъци. Това показва публикуваният наскоро доклад на Европейската служба за безопасност на храните /EFSA/. Потребяваните храни в ЕС продължават да са без пестициди или с остатъчни количества, които са в законовите рамки.

„Мръсната десетка“ на плодовете и зеленчуците с най-много пестициди
 
Изводът на организацията е, че рискът за потребителите остава нисък, а най-защитени са биопродуктите. Общо 99,3 на сто от пробите на биологични храни са били без пестициди или с остатъци в законовите рамки. През 2015 г. в страните, които обхваща докладът, са взети 84 341 проби за 774 пестициди.

Задължително белете кората на плодовете и зеленчуците

Голяма част от пробите /69,3 на сто/ са на храни от страните-членки на ЕС, Исландия и Норвегия; 25,8% се отнасят до продукти, внесени от трети страни. Произходът на останалите не е бил докладван. 97,2 на сто от анализираните проби са в рамките на законовите изисквания на законодателството на ЕС. Тестваните проби без количествено измерими остатъци на пестициди са 53,3 на сто, а 43,9 на сто съдържат остатъци, които не надхвърлят законовите норми.

Вижте как влияят някои пестициди на мозъка

Пробите за храни за пеленачета и малки деца са били без пестициди или с остатъци, които са били в законовите рамки - 96,5 на сто. Голяма част от пробите на животински продукти - 84,4 на сто, са били без количествено измерими остатъци на пестициди.

Полезните вещества в плодовете и зеленчуците, които изхвърляме

В рамките на годишния си отчет Европейската служба за безопасност на храните анализира резултатите от Програмата за контрол, координирана от ЕС, която отчита проби от обща "кошница" продукти. За 2015 г. тези продукти са били патладжани, банани, броколи, зехтин, портокалов сок, грах, чушки, десертно грозде, жито, масло и яйца.

Защо салатите в заведенията са вредни?

Най-високото превишение от нормите е регистрирано при броколите /3,4 на сто от пробите/, следвани от десертното грозде - 1,7 на сто. Редки превишения са били регистрирани при зехтина, портокаловия сок и кокошите яйца. Не са отчетени превишения при маслото.



 
БТА