/ iStock/Getty Images
Властите в североизточния бразилски щат Пернамбуко съобщиха снощи, че вече са потвърдени 91 смъртни случаи в резултат на наводненията през почивните дни, а над 20 души все още се водят изчезнали, предаде Асошиейтед прес.

Стотици спасители продължават да издирват 26 души, за които още не се знае нищо, се казва в официално съобщение.

Президентът на Бразилия Жаир Болсонаро вчера прелетя с хеликоптер над пострадалия район около столицата на Пернамбуко – Ресифи, и съседния район Жабоатао дос Гуарарапес. След това държавният глава каза пред журналисти, че заради подгизналата почва хеликоптерът не е можел да кацне.

Болсонаро посочи, че напоследък страната е преживяла подобни бедствия в планините над Рио де Жанейро, в южния щат Баиа и в щата Минас Жераис.

Бразилското правителство подготвя отделянето на средства за общините, където е обявено извънредно положение, съобщи на пресконференция министърът на регионалното развитие Даниел Ферейра.

Той каза също, че на разположение е и нова кредитна линия, която може да се ползва от градовете, засегнати от такива бедствия.

Според експерти климатичните промени допринасят за по-интензивни валежи, а Междуправителствената група по климатичните промени определи района на град Ресифи като един от най-уязвимите в света. Разположен на малка надморска височина, районът с население от 4 милиона души е в делтата на три реки, включва заливни низини и мрежа от десетки канали.

През март Ресифи стана първият латиноамерикански град, който се включи в програма, която ще осигурява застраховка срещу климатични бедствия. Тя е създадена от местни и регионални власти и се финансира от Германската банка за развитие KfW (Kreditanstalt für Wiederaufbau).

Службата за гражданска защита обяви, че наводненията са принудили 5000 души да напуснат домовете си и повиши степента на тревога за опасност от земни свличания. Дъждът не спира, макар и вече не така интензивен.
 
БТА