/ БГНЕС
От юни досега през граничните пунктове на Турция с България и Гърция са преминали 1,872 милиона турски граждани от европейски държави. На път към Турция, за да прекарат лятната ваканция, гурбетчиите са преминали през пунктовете Капъкуле/Капитан Андреево, Хамзабейли/Лесово и Дерекьой/Малко Търново на границата с България и през Пазаркуле/Орестиада и Ипсала/Кипи на границата с Гърция. Общо 193 102 лични автомобила са преминали през петте ГКПП от и за Европа.

Ободряващи напитки и леки закуски за преминаващите през ГКПП „Калотина“

По данни на вестник "Миллиет" това е най-големият брой гурбетчии, пристигнали в страната през последните години. Преди пандемията, през 2019 г. броят им бе 1,703 милиона души. През 2021 г. те са наброявали 1,403 милиона.

Към момента на петте ГКПП има засилен трафик в обратна посока - от Турция към Европа, съобщиха от областната Дирекция за митници и търговия Тракия в Одрин.

От началото на този месец 812 606 души са излезли от страната през петте пункта към Европа.

Според информации на ГКПП Пазаркуле към Гърция опашката от автомобили към митницата надхвърля два километра. На Капъкуле/Капитан Андреево е запълнен паркингът, чийто капацитет е за 1750 автомобила, а опашката се е проточила по пътя към граничния пункт.

Мъж се опита да пренесе над 100 кг хероин от Турция в семейната си кола (СНИМКИ/ВИДЕО)

Чакането е изморително, като се има предвид и жегата в района, където температурите надхвърлят 35 градуса. По инициатива на валийството в град Одрин на плаца на Капъкуле са разкрити щандове, на които се предлагат чай и студени напитки на пътниците.

От Дирекцията съобщиха, че гишетата за паспортна проверка на граничните пунктове от турска страна работят с пълен капацитет, увеличен е броят на служителите и обслужващия персонал.
БТА