Безплатна бутилирана вода, ободряващи напитки и леки закуски получават преминаващите през ГКПП „Калотина“
 
Съвместната инициатива е на ръководството на МВР и на посланика на Република Турция у нас. Тя е била договорена на среща между министъра на вътрешните работи Бойко Рашков с Н.Пр. Айлин Секизкьок, информират от МВР.

Калотина

Тогава страните разгледаха възможностите за сътрудничество с оглед намаляване на напрежението през летните месеци, когато трафикът през ГКПП „Калотина“ е особено натоварен.

Месец по-късно представители на българската и турската страна са направили съвместно посещение на пункта. Именно там е възникнала идеята, предвид високите температури и интензивния трафик - екипи на Българския червен кръст и на Турския червен полумесец да предоставят възможност на преминаващите да се освежават в обособена зона за отдих.

В летния период през граничния пункт преминават хиляди турски гастербайтери на път от Западна Европа към родната им Турция и обратното.

Калотина

В хуманната инициатива на КГПП „Калотина“ се включиха и Н.Пр. Айлин Секизкьок, председателят на БЧК Христо Григоров, директорът на РДГП - Драгоман комисар Тодор Зимбилев и директорът на ГПУ - Калотина комисар Кирил Дамянов.