Наближава краят на ЕТА, твърди испанският премиер
Наближава краят на ЕТА, твърди испанският премиер / снимка: Reuters

ЕТА се обявява за консенсусно решение на баския конфликт, което да позволи на баските да определят своето бъдеще сами, предаде АФП, като се позова на комюнике на баската сепаратистка организация, публикувано във вестник „Гара". В текста обаче не се споменава нищо за слагане на оръжието "на масата" - предварително условие, поставено от испанското правителство, пише БТА. Нелегалната организация излезе в средата на януари с комюнике, в което акцентира върху важността на политическа борба, но без да даде ясни знаци дали се отказва от въоръжената борба.

В същото време испанския премиер Хосе Луис Родригес Сапатеро заяви, че "баската сепаратистка организация ЕТА е близо до срив след серията арести на ключови ръководители". "Всеки път сме все по-близо до това да видим края на ЕТА, която става "все по-слаба и по-слаба", заяви той пред медиите. Сапатеро подчерта, че именно "перфектното сътрудничество" между Мадрид и Париж е довело до арестите на петима високопоставени ръководители на ЕТА през последните две години.

Баската организация дълго време използваше Франция като база, от която провеждаше атаките си в Испания, уточнява БГНЕС. Сапатеро говори дни след убийството на френски полицай, за което се предполага, че е било извършено от членове на организацията. Смята се, че това е първата жертва на баските сред френските сили на реда, въпреки че самата ЕТА не е пое отговорност за убийството. Президентът Никола Саркози обеща да издири екстремистите, обвинени за убийството. Пред полицаи той беше категоричен, че престъпниците ще бъдат преследвани и най-строго наказани.

ЕТА е призната за терористична организация от ЕС и САЩ. Групировката е отговорна за смъртта на 829 души по време на борбата си за независимост, продължаваща над 41 години.