Първият човек, на когото е имплантиран чип от компанията за компютърно-мозъчни интерфейси Neuralink на Елон Мъск, се е възстановил и може да движи компютърна мишка само с мисъл.

Операцията, подпомогната от хирургическия робот на Neuralink, отбеляза важен етап за компанията и нейните усилия за директно свързване на мозъка с компютрите, след като през септември тя получи разрешение да набира пациенти, за да тества способността на устройството да помага на хора с парализа да възвърнат загубените си функции, като управляват компютрите с мисъл, съобщи Forbes.

"Напредъкът е добър", каза Мъск, като добави, че пациентът не страда от "никакви отрицателни ефекти“.

Иновация в науката: Компанията на Мъск извърши първата имплантация на мозъчен чип на човек

Neuralink все още е в ранен етап на тестване и разработване и надеждите му за широко разпространение на технологията за "четене" на мозъка и управление на компютри са все още много години напред. Първите продукти на компанията ще бъдат насочени към възстановяване на изгубени функции на хора с парализа или увредено зрение.

Елон Мъск заяви, че първите продукти на Neuralink ще включват "телепатия", която ще позволи на потребителите да управляват телефон или компютър "само с мисъл" - функция, която този клиничен експеримент отчасти има за цел да тества, както и функции, които биха могли да възстановят зрението на слепи хора.

Милиардерът твърди, че технологията има за цел да се използва по-широко за подобряване на паметта и повишаване на интелигентността.
 

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня

БГНЕС