/ снимка: Guliver/Getty Images
Дългът, който е важно оръжие за борба срещу кризите, е достигнал обезпокоителни равнища в света, тъй като лихвените проценти се покачват, подтиквайки участниците на Световния икономически форум в Давос да се замислят за рисковете от бъдещи "дългови кризи", предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Държавният дълг е близо 120 на сто от брутния вътрешен продукт при страните с развити икономики, заяви днес на кръгла маса по темата първият заместник-управляващ директор на Международния валутен фонд (МВФ) Гита Гопинат. Дългът е нараснал значително и сред нововъзникналите и развиващите се икономики.

Над половината от страните с ниски доходи на населението вече са в критично положение или с висок риск да изпаднат в такова, предупреди тя.

Със сигурност можем да кажем, че сме свидетели на засилване на тези кризисни ситуации, заяви бившият главен икономист на институцията, изключвайки за момента сценарий на "дългова криза" на световно равнище, месец и половина след фалита на Шри Ланка.

След като години наред поддържаха минимални лихвени проценти, централните банки прибегнаха към повишаване на ставките, за да противодействат на инфлацията. Това доведе до увеличаване на разходите по заемите на държавите, които продължават да харчат доста, за да поддържат икономиките си, както и компаниите.

Сега дългът има своята цена, каза в понеделник в Давос управителят на "Банк дьо Франс" (Banque de France) Франсоа Вилерой дьо Гало, тъй като до неотдавна взимането на заем не струваше почти нищо. Това е радикална промяна, добави той. 

След дълговата криза в еврозоната през 2010-2011 г. континентът е внимателно наблюдаван от МВФ , който се опасява, че едно потенциално ускорение на инфлацията ще доведе до рязко повишение на лихвите, потвърди Гита Гопинат.

В опит да помогне на най-уязвимите страни международната общност от месеци се опитва да мобилизира "специални права на тираж", вид валута, създадена от МВФ, за да облекчи част от финансовото им бреме, предлагайки спиране на плащанията по дълговете им, припомня АФП.
БТА