/ Gulliver/Getty Images
Международният валутен фонд избра Кристалина Георгиева за управляващ директор. По време на изслушването във вторник тя успя да убеди членовете на Борда на директорите, че е подходяща за поста.

Българката бе единствена номинация, а кандидатурата и беше подкрепена от Европейския съюз. Съедините щати също дадоха негласната си подкрепа за нея.

След избора Кристалина Георгиева написа в "Туитър": „За мен е чест да бъда избрана за управляващ директор на МВФ. Очаквам с нетърпение да се присъединя към отдадените служители на МВФ, които работят в 189-те държави членки. Заедно ще работим, за да изградим по-силни икономики и да подобрим живота на хората навсякъде“.
 



До днес Георгиева беше вторият човек в йерархията на Световната банка, а сега става първият директор на МВФ от развиваща се икономика и втората жена, която оглавява Фонда след Кристин Лагард, която се оттегли в началото на септември, за да оглави Европейската централна банка.

Кристалина Георгиева ще ръководи кредитната институция с бюджет 1 трилион долара в момент, в който САЩ и Китай водят търговска война, а Вашингтон се оттегли от редица международни договори.

За да заеме поста българката, МВФ промени устава си, тъй като досега изискването беше управляващият директор да е до 65-годишна възраст. Кристалина Георгиева навърши 66 на 13 август.

МВФ: Световният растеж е нестабилен и застрашен

Кристалина Георгиева беше комисар по хуманитарната помощ в комисията на Жозе-Мануел Дурао Барозу, а в Комисията на Жан-Код Юнкер е зам.-председател и комисар по бюджета и човешките ресурси.

На 1 февруари тази година тя зае поста президент на Групата на Световната банка, в която започва работа, още през 1993 година.

„За мен е голяма чест, че бях избран за изпълнителен директор на МВФ и благодаря за доверието, което глобалното членство на Фонда и Изпълнителният съвет ми оказаха. Искам да изразя благодарност и уважение на предшественика си Кристин Лагард, велик лидер и скъп приятел, чиято визия и неуморен труд допринесоха толкова много за непрекъснатия успех на Фонда, каза в изявлението си Кристалина Георгиева, след като Изпълнителният съвет на Международния валутен фонд (МВФ) я избра за следващ управляващ директор на МВФ - 12-ият от създаването на Фонда през 1944 г. - за петгодишен мандат, започващ на 1 октомври.

Борисов в Брюксел: Няма по-подходящ кандидат от Кристалина Георгиева

МВФ е уникална институция с голяма история и персонал от световна класа. Идвам като твърдо вярваща в неговия мандат да подпомогне стабилността на световната икономическа и финансова система чрез международно сътрудничество. Всъщност според мен ролята на Фонда никога не е била по-важна", каза още тя.

„Огромна е отговорността да бъдеш начело на МВФ в момент, когато световният икономически растеж продължава да разочарова, напрежението в търговията продължава, а дългът е на исторически високи нива. Както отбелязах в изявлението си пред Изпълнителния съвет, нашият непосредствен приоритет е да помогнем на държавите да намалят до минимум риска от кризи и да бъдат готови да се справят с тях. И все пак не трябва да изпускаме от поглед нашата дългосрочна цел - да подкрепяме стабилни парични, фискални и структурни политики за изграждане на по-силни икономики и подобряване на живота на хората. Това означава и справяне с въпроси като неравенства, климатични рискове и бързи технологични промени., подчерта в изявлението си Георгиева. 

Гърция поиска да погаси предсрочно част от дълга си към МВФ

„За нашата готовност да действаме от съществено значение е запазването на финансовата мощ на Фонда и затова засилваме усилията му за надзор и развитие на капацитета. Работейки с моя екип, целта ми е да укрепя допълнително Фонда, като го направя още по-перспективен и внимателен към нуждите на нашите членове.", каза още Кристалина Георгиева. 

„Очаквам с нетърпение да работя с всички наши 189 държави-членки, Изпълнителния съвет и персонала, както и с всички наши партньори през следващите години.“, заключи българката.