/ ThinkStock/Getty Images
Гръцкият дълг към МВФ възлиза на 8,8 млрд. евро
Гърция предложи официално на Международния валутен фонд да погаси предсрочно част от своя дълг към него, предаде ДПА, цитирайки финансовия министър на страната Христос Стайкурас.

Събеседването на Кристалина Георгиева в МВФ ще бъде следващата седмица

"Това ще повиши доверието към нашата страна и ще й даде самоувереност", каза Стайкурас, подписвайки днес молбата към Европейския механизъм за стабилност (ЕМС) и към Еврогрупата.

Кристалина Георгиева е единственият кандидат за директор на МВФ

Процедурата може да отнеме няколко седмици, тъй като правителствата на някои страни от еврозоната ще трябва да одобрят гръцкото искане, казаха източници във финансовото министерство в Атина.

Кристин Лагард подаде оставка като директор на МВФ

Гръцкото предложение се отнася за кредит в размер на 2,9 млрд. евро с лихва от 4,91%. Изплащайки го предсрочно, Атина се надява да спести около 70 млн. евро от лихви.

В Гърция готвят намаляване на данъците върху доходите

Освен искането за предсрочно изплащане, гръцкият дълг към МВФ възлиза на 8,8 млрд. евро според финансовото министерство. Фондът допринесе с общо 32 млрд. долара за спасителната програма, която избави Гърция от финансовата криза през 2010 г. Повечето от тези средства вече са изплатени.

САЩ искат да купят пристанището Александруполис в Гърция

Гръцката програма за реформи и строги ограничителни мерки приключи в края на август 2018 г. Оттогава Атина е в състояние да стои на собствените си крака и отново да търгува на капиталовите пазари.
БТА