Мохамед става все по-популярно име в Холандия
Мохамед става все по-популярно име в Холандия / БГНЕС

Мохамед е най-популярното име за новородени момчета в четири големи градове на Холандия, съобщава агенция ИТАР-ТАСС, позовавайки се на документ на Ведомството за социално осигуряване. Документът е изготвен по искане на крайнодясната Партия на свободата на Херт Вилдърс.

По данни на ведомството през 2008 г. в Амстердам, Ротердам, Хага и Утрехт три пъти повече момчета са получавали името на мюсюлманския пророк Мохамед, отколкото някое популярно холандско име.

По официални данни от юли миналата година населението на Холандия е достигнало 16,6 милиона души, от тях мюсюлмани са 5,8 на сто.

Според данни от доклад, публикувани в лондонския вестник "Дейли телеграф" на 9 август, към средата на 21 век частта на мюсюлманите в състава на населението на Европейския съюз ще се увеличи от пет до 20 процента. Според експерти Холандия ще е сред държавите, където този показател ще е още по-голям.

Партията на свободата, която се бори за намаляване на мюсюлманските емигранти в страната и за затваряне на джамиите, поиска документът да бъде изготвен в рамките на подготовката на парламентарно питане с цел да бъде ограничено приемането на мюсюлмани в страната.