пратка поща
пратка поща / iStock/Getty Images
Частни лица във Франция сигнализират от няколко седмици, че получават пратки със семена, които не са поръчвали. В повечето случаи тези пратки са от Китай, съобщава в. "Паризиен". Подобни пратки са получени освен във Франция, също и в САЩ, Канада, Великобритания и Израел.

Министерството на земеделието предупреждава, че тези семена могат да съдържат болести по растенията, които не се наблюдават в страната, или да става въпрос за инвазивни растения, които да застрашават живота или здравето на гражданите, съхраняването на биологичното разнообразие, или да причиняват вреди на някои сектори от икономиката.

Нови 60 000 семена ще бъдат добавени в Ноевия ковчег за растения


В четвъртък министерството публикува предупреждение към гражданите в никакъв случай да не сеят такива семена.

Властите съветват хората, получили такива пратки, да ги поставят в найлонов плик, да го затворят херметически и да го изхвърлят в контейнера за домакински отпадъци, за да бъдат унищожени.

За целите на разследването хората трябва да изпращат снимки на бордерото на изпращача и на самите пакетчета със семена.

Американските власти също отправят предупреждения. Според техния анализ получените семена в САЩ са от мента, краставица, пъпеш или цветя.

Според американското министерство на земеделието изпращането на пратки на случайни лица наподобява техника, наречена "бръшинг" (brushing) - използвана в електронната търговия измама, целяща набиране на положителни отзиви за търговски сайтове по незаконен начин.
БТА