Мишел Обама
Мишел Обама / БТА
Бившата първа дама на САЩ Мишел Обама предупреди, че правата на жените могат да бъдат застрашени, ако Доналд Тръмп спечели втори мандат в Белия дом, предаде ДПА.

На предизборна проява снощи в град Каламазу в щата Мичиган заедно с кандидатката на Демократическата партия Камала Харис, Обама заяви, че жените не трябва да понасят последствията от чувството за неудовлетвореност на мъжете, които ще гласуват за кандидата за президент на Републиканската партия Доналд Тръмп, от разочарованието по отношение на политическата система или които може да решат изобщо да не гласуват.

Обама призова американските избиратели да се замислят за това, което е изложено на риск, като каза: "Ако не проведем тези избори правилно, вашата съпруга, вашата дъщеря, вашата майка, ние като жени ще се превърнем в съпътстващи жертви на вашата ярост".

Тя посочи как новите ограничения принуждават някои жени да преминават през границите на щатите - единствено за да получат достъп до основни медицински грижи. "Ние сме нещо повече от средство за носене на бебета", допълни тя, като подчерта, че жените заслужават да имат контрол върху собствените си тела.

След като Върховният съд, който е с консервативно мнозинство, постигнато от бившия президент Тръмп, отмени правото на аборт в цялата страна, в някои части на САЩ се появиха ограничителни изисквания и дори пълна забрана за правото на жените на аборт, отбелязва ДПА.

Милиони граждани на САЩ вече дадоха гласа си в предварителното гласуване. Според социологическите проучвания резултатите от надпреварата между Харис и Тръмп се очертава да бъдат с минимална разлика.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
Светослав Танчев/БТА