/ iStock/Getty Images
Изследователи в компания за киберсигурност са установили уязвими места в софтуеър, използван масово от милиони свързани устройства по света, който може да бъде използван от хакери за проникване в бизнес и домашни компютърни мрежи, съобщи Асошиейтед прес.

Няма доказателства, че тези уязвими места вече са използвани за външна намеса. Но съществуването им в софтуеъра предизвика агенцията на САЩ за киберсигурност и сигурност на инфраструктурата да издаде предупреждение.

Потенциално засегнатите устройства от около 150 производителя варират от свързани в мрежи термометри и свързани принтери до офис рутери, медицински уреди и компоненти на индустриални контролни системи, посочва в доклад компанията за киберсигурност "Форскаут Текнолоджис". Повечето уязвими устройства са потребителски, включително дистанционно контролирани температурни сензори и камери.

При най-мрачен сценарий контролните системи, които доставят "критични обществени услуги" като водоснабдяване, електричество и други, могат да бъдат разклатени, каза Ауаис Рашид, компютърен изследовател в университета в Бристол, Великобритания, който се е запознал с доклада на американската компания.
БТА