Ангела Меркел
Ангела Меркел / Gulliver/Getty Images
Германия трябва да вземе решителни действия срещу антисемитизма, предвид нарастването на десните екстремистки престъпления, заяви канцлерката Ангела Меркел, цитирана от ДПА.

"Притеснени сме, че антисемитизмът става все по-невъздържан и все по-открит", заяви канцлерката, която скоро ще напусне поста си, на церемония за връчване на награда на ученическа кампания срещу антисемитизма и за трайно запазване на спомена за нацистките престъпления.

Наградата беше присъдена на групи деца от Лайпциг, Хале, Варбург, Касел и Немското училище Меделин в Колумбия.

Меркел връчи наградата заедно с писателката Марго Фридлендер, оцеляла от Холокоста, която навършва 100 години през ноември.

Меркел посочи като пример за поява на антисемитизма на по-публични места факта, че по време на протести срещу локдауна през последните месеци някои участници са носели жълти звезди с думите "неваксиниран", за да покажат, че се чувстват преследвани от правителството. "Това е непоносима подигравка със страданията на жертвите на Холокоста", подчерта тя. "Не толерираме расизма, не толерираме антисемитизма - унизително е, че трябва да подчертаваме това".

Тя посочи, че през 2020 г. антисемитските престъпления, извършени от десни екстремисти, са нараснали с близо 18 на сто.

"Животът на еврейската общност трябва да може да се развива свободно и безопасно в нашата страна", подчерта канцлерката. Тя добави, че е запазването на спомена за Холокоста и за направеното от Германия по време на Втораа световна война е от жизненоважно значение за бъдещето на германското общество.
БТА