Меркел благодари на Източна Европа за падането на Берлинската стена
Меркел благодари на Източна Европа за падането на Берлинската стена / снимка: БГНЕС

Германският канцлер Ангела Меркел благодари на "народите от Източна Европа", без които падането на Берлинската стена, нямаше да бъде възможно, предаде АФП.

"Ние благодарим на народите от Източна Европа, които се освободиха по мирен път от игото на съветската диктатура и вдигнаха Желязната завеса", заяви германският канцлер на митинг на нейния Християндемократически съюз по повод 60-годишнината на Конституцията и 20-годишнитата от падането на Берлинската стена.

"Ние благодарим на американските пилоти и на полските работници в корабостроителниците", допълни Меркел, имайки предвид въздушния мост, чрез който бяха доставяни храни в Западен Берлин по време на съветската блокада и корабостроителниците в Гданск, където под егидата на Лех Валенса беше създаден първият свободен синдикат "Солидарност" в комунистическия блок, отбелязва БГНЕС.

"Ако те не бяха рискували живота си, ние нямаше да можем да се съберем тук", продължи Меркел. "Ние честваме историческо щастие", подчерта тя и допълни, че за първи път в своята история Германия е обградена от "свободни съседи".