/ БГНЕС
Евентуално влизане на Грузия в НАТО "може да провокира страшен конфликт, не се знае защо е нужно това", заяви руският премиер Дмитрий Медведев, цитиран от ТАСС.

България подкрепя преговорите за членство в НАТО на Босна, Македония и Грузия

Медведев говори в интервю за радио "Комерсант ФМ", излъчило днес откъс от него. Руският министър-председател отбеляза също, че въоръженият конфликт между Грузия и отцепническа Южна Осетия през 2008 г., в който се намеси и Русия, е можело да бъде предотвратен. "Нямаше никаква неизбежност", подчерта Медведев.

Петдневната война от 2008 г. доведе до признаването на независимостта на Абхазия и Южна Осетия от страна на Москва. Десет години след военната си агресия срещу Грузия Русия трябва да прекрати незаконната окупация на грузинските територии Абхазия и Южна Осетия и напълно да зачете териториалната цялост на кавказката страна, заяви през юни т. г. в резолюция Европейският парламент.

Медведев: Русия и Западът се хлъзгат към нова студена война

На 12 юли тази година генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг за пореден път потвърди намерението на пакта да приеме за член Грузия, но не уточни кога може да се случи това. Преди 10 години държавните лидери от алианса обещаха на среща в Букурещ Украйна и Грузия да станат след време негови членки.

НАТО назова условията за възобновяване на диалога с Русия

Руският президент Владимир Путин е заявявал преди, че Русия би посрещнала "крайно отрицателно" евентуално включване на Грузия и Украйна, водещо до ново разширяване на НАТО, припомня ТАСС.
БТА