Медиите пред дилема дали да излъчат екзекуцията на Саддам
Медиите пред дилема дали да излъчат екзекуцията на Саддам / netinfo

Докато светът очаква новини за съдбата на Саддам Хюсеин, шефовете на американските телевизионни новини бяха изправени пред въпроса дали да нарушат табуто върху показването на екзекуции, ако получат видеозапис на обесването, предаде Ройтерс.

До петък вечерта двете големи телевизионни мрежи - Ей Би Си и Ен Би Си, както и кабелните Си Ен Ен и Фокс нюз чанъл, казаха само, че ще изчакат да видят какви кадри ще се появят, ако изобщо има такива, преди да решат дали и как да ги използват.

Всички казаха, че ще прекъснат редовната програма със специални емисии, когато бъде потвърдено, че Саддам е мъртъв, но никой не възнамерява да показва на живо кадри от обесването.

Възможен вариант е да се покаже пристигането на Саддам при бесилката, или подготвянето му за екзекуцията, последвано от неподвижни фотографии на тялото след смъртта.

В медиите се появи информация, че иракското правителство планира да запише екзекуцията на видеофилм. Ако това стане, няма съмнение, че в крайна сметка целият запис ще се появи в интернет, изтъкна вицепрезидентът на Си Би Ес Пол Фридман.