нападение в Лондон
нападение в Лондон / БГНЕС
Противоречиви остават информациите за заподозряния за извършените днес в Лондон нападения, в които загинаха трима души, а 20 бяха ранени, съобщават британски издания. Агенция ТАСС, като се позова на британския в. "Индипендънт", съобщи, че се подозира, че нападенията са дело на мъж на име Абу Изадин. След като информацията беше качена в сайта на британския вестник, после тя бе изтеглена оттам.

Нападение пред Британския парламент

Британският телевизионен канал Ченъл фор също съобщи, че извършителят се казва Абу Изадин. Британският сайт "Бизнес инсайдър" обаче написа по-късно, че телевизията е оттеглила твърдението си. Лицето Абу Изадин, което бе набедено за атентата, е британец приел исляма. Първоначално името му е Тревър Брукс. Започва да се нарича Абу Изадин, след като сменя вярата си. Той е на 41 години. Брукс бе осъден на две години затвор през януари 2016 г. заради пътуване зад граница в нарушение на разпоредбите на антитерористичните закони на Великобритания.

нападение в Лондон
БГНЕС

Той е бил осъден и през 2008 г. за финансиране на терористични дейности и подстрекаване към тероризъм зад граница. Тревър Брукс е женен и има три деца. През 2015 г. той стана един от петимата британски ислямисти, успели да напуснат страната въпреки, че срещу тях е имало забрана за пътуване зад граница. За това престъпление именно той получи две години затвор.

Четирима души са загинали при нападението в Лондон

Тревър Брукс е роден в Хакни и е дете на ямайски родители. На 17 години приема исляма, след като е отгледан като християнин. Работи като електротехник. През 2006 г. става известен, след като е заснет да отправя яростни упреци към тогавашния министър на вътрешните работи на Великобритания Джон Рийд, когото нарича тиранин и враг на исляма.

Реакции след нападението в Лондон

Известен е и заради серия от полемични речи. Изказва се ласкаво и за атентатите в Лондон от 7 юли 2005 г. Според телевизия Ченъл фор, твърдяща по-рано тази вечер, че Брукс е извършителят на нападенията днес в Лондон, сега са се появили доказателства, че той все още е в британски затвор, пише сайтът "Бизнес инсайдър". Нападателят днес бе ликвидиран в района на британския парламент.
БТА