Медиците в Ню Мексико могат да използват марихуаната за лек
Медиците в Ню Мексико могат да използват марихуаната за лек / netinfo

Лекарите в щата Ню Мексико могат да предписват марихуана, за да помагат на сериозно болни пациенти да се справят със симптоми като болка и гадене съгласно закон, подписан от губернатора на щата Бил Ричардсън, предаде Ройтерс. Ричардсън е кандидат за номинацията на Демократическата партия за президентските избори.

Ню Мексико е дванадесетият американски щат, който допуска използването на марихуана за медицински цели, и четвъртият, в който щатският парламент приема съответното законодателство, предаде БТА.

Новият закон позволява употребата на марихуана от пациенти, страдащи от различни заболявания като СПИН, рак, глаукома, множествена склероза и епилепсия. Той обаче противоречи на приетия през 1970 г. федерален закон за контролираните вещества, забраняващ марихуаната. По принцип федералното законодателство се прилага с приоритет над щатското, посочва Ройтерс.

Миналия месец апелативен съд в Калифорния постанови, че жителка на щата Калифорния с мозъчен тумор, който не подлежи на операция, не може да пуши марихуана за облекчаване на болките си, въпреки че през 1996 г. калифорнийските избиратели одобриха употребата й за медицински цели.