Марк Грей: Правителството трябва да продължи с реформите
Марк Грей: Правителството трябва да продължи с реформите / снимка: Sofia Photo Agency

Европейската комисия оценява нивото на сътрудничество от страна на българското правителство във връзка с изпълнението на ангажиментите по договора за присъединяване, но има нужда от още промени в съдебната система, това заяви говорителят на комисията Марк Грей броени седмици преди излизането на доклада за проверка и сътрудничество на страната ни. По думите му правителството трябва да продължи с реформите по посока на подобряване работата на прокуратурата и ефективното задържане под стража, докато тече следствието. Ето какво още каза Марк Грей:

„Все още е трудно да се намерят свидетели и дори да има обвинение, като че ли винаги се дава най-ниската присъда. И дори, когато има присъда, не се вижда самото задържане на осъдения - искам да кажа, че ако в някоя от повечето страни членки има осъден човек и ако тази присъда е обикновено 4-5 години затвор, той бива задържан незабавно. След това обжалването се провежда не от плажа, а от затворническата килия". 

Марк Грей заяви още, че не може да се говори едностранчиво за предишното и сегашното правителство, но от кабинета на Бойко Борисов се очакват малко по-добри резултати, тъй като процесът на европейска интеграция е по-напреднал. 

"Новото правителство е различно, то не е добро или лошо. Не може просто да се каже: управлението на Станишев не направи това, а управлението на Борисов направи или не направи друго, просто не е толкова лесно. Ние просто говорим за различни нива на сътрудничество с България. Например, взаимоотношенията между Барозу и Станишев бяха изключително добри, отношенията с Борисов също са много добри. Би било прекрасно, ако можех да кажа, че новото ви правителство е страхотно, а предишното е било ужасно, но това не е моя работа. Това зависи от партиите и политиците, да изпълнят своите ангажименти".