Българската актриса Мария Бакалова разказва истории с всеки от тоалетите, които носи през този награден сезон, написа сп. Венити феър. Изданието публикува обширен материал за подготовката на Бакалова за участие в церемонията за наградите Оскар.

„От самото начало, дори преди наградния сезон...все си мислех - искам това да е момент за принцеси", казва 24-годишната звезда от „Борат 2". Бакалова описва своята героиня Тутар като „Пепеляшка“ и говори за израстването ѝ от пренебрегваната дъщеря на Борат до негов безстрашен съучастник. И споделя: „И в реалния си живот се чувствам като Пепеляшка. Защото съм източноевропейска актриса с голямата мечта да бъда актриса в западното кино в Холивуд, но все ми казваха, че това никога няма да се случи".

Мария Бакалова на червения килим на наградите Оскар
Мария Бакалова на червения килим на наградите Оскар Gulliver/Getty Images

Затова при подготовката за нейното участие в първо голямо шоу, за наградите „Златен глобус" през февруари, Бакалова и стилистката ѝ Джесика Пастър решават „да разкажат романтична история, с внушението за магична принцеса".

Красавици в бляскави рокли завладяха червения килим на наградите Оскар (СНИМКИ)

Тази приказка завършва в неделя вечер на церемонията за наградите Оскар, в които Бакалова е номинирана за най-добра актриса в поддържаща роля и празнува в бяла вечерна рокля на Луи Вюитон и бижута от Мусайеф джуълс. "Решихме, че ще е нещо ярко, което ще вдъхнови хората за добро ново начало. Защото всеки край е ново начало", каза Бакалова.

Мария Бакалова на червения килим на наградите Оскар
Мария Бакалова на червения килим на наградите Оскар Gulliver/Getty Images

Бакалова се опитва да не мисли много за Оскарите, когато през есента излиза продължението на „Борат", независимо че критиците, почти без изключение я определят като огромен пробив и талант.

Дори и след обявяването на номинациите на 15 март, когато тя е в Лондон на снимачната площадка на комедията на Джъд Апатоу „The Bubble", присъствието ѝ на живо на церемонията все още не беше гарантирано.

„С всички забрани за пътувания беше много щуро", разказа Бакалова и описва цялата процедура по пристигането в САЩ, където в Лос Анджелис, където трябваше да се карантинира. „Беше наистина лудо, но си струва", спомня си Бакалова.

Мария Бакалова на червения килим на наградите Оскар
Мария Бакалова на червения килим на наградите Оскар Gulliver/Getty Images

Тъй като семейството ѝ не можеше да пътува до Лос Анджелис, за да е с нея, Бакалова беше на церемонията с агента си Кейт Хъдзън, когото определя като свое „избрано семейство". Това пише още в публикацията си Венити феър.

Българската Пепеляшка на наградите Оскар: Мария Бакалова на червения килим в Ел Ей (СНИМКИ)

Подготовката на Бакалова за участието в церемонията започва в неделя сутринта в хотелската ѝ стая в центъра на Лос Анджелис. Вечерната рокля на Луи Вюитон, която избира, подхожда за финала на нейната приказка за принцеси - бяла с тюл с дълбоко деколте и обсипана с диаманти. „Съвременна, но и вечна. Магическа. Като на принцеса и романтична", описва я Бакалова.

За избора на бижутата актрисата отива лично в бутика на "Мусайеф джуълс" в Лондон, който описва като „най-красивия блясък". "Взе ми ума още в момента, в който влязох в бутика. И си казах - не мога ли да взема всичко?", разказва Бакалова.

Мария Бакалова на червения килим на наградите Оскар
Мария Бакалова на червения килим на наградите Оскар Gulliver/Getty Images

Прическата и гримът допълват визията на принцеса. „За всяка актриса Грейс Кели е вдъхновение, но Уилямс има своя версия", каза Бакалова. Денихан пък създава грима в контраст с бялата рокля.

Изстреляна на върха на славата в най-странните времена, Бакалова среща останалите актриси, номинирани в категорията с нея за първи път в неделя вечерта и изразява възхищението си от всяка от тях. „Искам да съм като Глен Клоуз, Боже мой, бях влюбена в нея, когато изигра маркиза Дьо Мертьой в "Опасни връзки", споделя актрисата.

Преди първата постпандемична церемония за наградите Оскар, Бакалова като всички останали споделя, че е малко нервна.

"Все още съм под стрес и развълнувана, защото това ще е първата церемония, в която ще участвам лично. Но като всяка принцеса, съм готова за бала - нося Луи Вюитон и Мусайеф, това е сбъдната мечта", казва Бакалова пред изданието в навечерието на церемонията.
БТА