Франция-избори
Франция-избори / ThinkStock/Getty Images
Кандидатът за президент, центристът Еманюел Макрон води пред съперничката си от крайната десница Марин льо Пен на втория тур на президентските избори във френските отвъдморски територии, съобщава белгийският вестник "Соар", цитиран от ТАСС.

Макрон погали черно куче преди да гласува, Льо Пен отказа да върви пеша до секцията

Изданието се позовава на "заслужаващи доверие източници". Според тях Макрон получава 75,1 процента от гласовете в Гваделупа, 77,5% в Мартиника, 65% във Френска Гвиана. Изборите там се проведоха вчера заради часовата разлика.

Французите избират президент: Макрон или Льо Пен

В САЩ в секциите за гласуване, обособени за френски граждани, лидерството на Макрон е практически абсолютно. В Ню Йорк, Чикаго и Бостън той получава съответно 94,7%, 92% и 95,7 на сто от гласовете. На територията на САЩ има 44 избирателни секции. Там вотът протече при засилени мерки за сигурност. Френските граждани в Канада пък трябваше да чакат на дълги опашки, за да гласуват в откритите там секции. На някои места опашките бяха няколко километра и чакането продължи 3 часа.

Вижте кой е Еманюел Макрон

Във Великобритания желаещите да гласуват от ранно утро се явиха в изборните секции. В секциите в Лондон чакането продължава около час и половина. За да гласуват зад граница са се регистрирали 1,3 милиона френски граждани. До 65,30% достигна избирателната активност на днешния втори тур от президентския вот във Франция към 17:00 ч. местно време, предаде АФП.
 
БТА