/ БТА
Лидерите на страните от ЕС бързо одобриха нов набор от санкции срещу Русия, първи след нахлуването ѝ в Украйна, и са готови да наложат още, ако е необходимо. Това заяви днес в края на двудневната среща на върха на ЕС във Версай френският президент Еманюел Макрон, чиято страна е ротационен председател на блока, предадоха Ройтерс и АП.

Ако президентът Владимир Путин "засили бомбардировките, обсади Киев и задълбочи войната, знаем, че ще трябва да приемем отново големи санкции, каза той. По думите му съюзът е готов да наложи нови санкции, като "всички варианти са на масата", заяви Макрон.

По предложение на Байдън: Г-7 лишава Русия от статута „най-облагодетелствана нация“

Той изтъкна, че лидерите на страните членки са изпратили ясно послание към Украйна, че "пътят за нашата Европа е отворен за нея". Макрон добави, че ЕС ще помогне на украинците да възстановят разрушеното от руската армия през войната.

След началото на войната на 24 февруари съюзът наложи няколко пакета мерки срещу финансовата система на Русия и приближени до Путин руски олигарси. По-рано тази седмица блокът включи в своя санкционен списък 160 физически лица и добави нови ограничения върху износа на технологии за морска навигация и радиокомуникации. Три беларуски банки бяха изключени от международната система за разплащания SWIFT. Като цяло рестриктивните мерки на ЕС обхваща 862 физически и 53 юридически лица в Русия.

Като следващи мерки се обсъждат отрязването на достъпа до SWIFT за всички руски и беларуски банки, както и пълно ембарго на вноса изкопаеми горива от Русия, аналогично на вече наложеното от САЩ, предупреди Еманюел Макрон. Но опитите за обявяване на такъв бойкот срещат трудности, защото някои държави от ЕС като Германия и Италия са много по-зависими от този внос в сравнение с други. Например Полша внася от Русия 67 на сто то нужния ѝ петрол, а Ирландия - едва 5 процента, припомнят информационните агенции.

Руснаци теглят криптоактивите си в търсене на по-сигурни убежища

По повод действащите досега санкции италианският премиер Марио Драги каза във Версай, че те са били приети "без колебания" и ще има още. Премиерът на Люксембург Ксавие Бетел изрази мнение, че новите санкции трябва да бъдат обвързани с постигане на примирие в Украйна.

Европейската комисия обяви междувременно от Брюксел, че ЕС ще отнеме привилегирования статут на Русия за търговски и икономически връзки, ще ѝ попречи да използва криптовалути за разплащания и ще забрани износа от ЕС за Русия на луксозни стоки и вноса от нея на желязо и стомана. Първата стъпка ще е спиране на вноса на руски чугун и стомана.
БТА