/ ThinkStock/Getty Images
Компании, опериращи с криптоактиви и базирани в Обединените арабски емирства (ОАЕ), са залети от искания за ликвидиране на криптопортфейли от руснаци, които търсят по-сигурни убежища на средствата си, предаде Ройтерс.

Някои клиенти използват криптовалута, за да инвестират в имоти в ОАЕ, а други искат да прехвърлят активите си в стандартна твърда валута, която впоследствие да ползват другаде.

Една от въпросните крипто компании признава, че през последните 10 дни е получила немалко искания от швейцарски брокери за прехвърляне на биткойни в долари, тъй като клиентите им се опасяват, че Швейцария може да замрази активите им. Нито едно от исканията не е за по-малко от 2 милиарда долара.

"За последните две седмици получихме пет-шест такива искания. Нито едно от тях все още не е осъществено, всички отпаднаха в последната минута, но никога не сме имали такъв интерес", казва представител на една от фирмите. Обичайното било да се получава искане за подобна голяма трансакция веднъж месечно.
"Един клиент, не знам кой е той, дойде през брокер, поиска да продаде 125 000 биткойна. Това са 6 милиарда долара. Ще ги изпратим до компания в Австралия", заяви същият източник.

Дубай, главният финансов и бизнес център на Персийския залив, както и бързо развиващ се крипто хъб, отдавна се е превърнал в истински магнит за свръхбогатите. Отказът на ОАЕ засега да вземе страна в конфликта между Русия и Запада подсказва на руснаците, че парите им там са на сигурно място.

Брокер на недвижими имоти, чиято компания работи и с криптовалути, признава, че в последно време много руснаци и дори беларуси пристигат в Дубай, за да пазаруват на едро.

Източник от финансовите среди на емирствата потвърждава, че руснаците купуват имоти в Дубай с криптовалута, за да измъкнат парите си от други страни, които биха ги блокирали в някой момент.

Борси за криптовалути като "Байнанс" и "Койнбейс" твърдят, че блокират сметките на определени руснаци, на които Западът вече е наложил санкции, за да не може така да се заобикалят ограниченията.

Но тъй като криптото все още е с висока степен на анонимност, някои европейски страни, сред които Германия и Естония, настояват за по-строга регулация, за да бъдат запушени дупките и да бъдат спазвани санкциите.
БТА