Македония организира референдум за името на страната
Македония организира референдум за името на страната / netinfo

В Македония ще бъде организиран референдум за предложението на международния посредник Матю Нимиц, което той ще направи за намиране на решение на спора за името на страната между властите в Атина и Скопие. Нимиц ще изпрати писмено предложение на 6 октомври на двете страни.

По неофициална информация премиерът Никола Груевски веднага ще свика извънредно заседание на правителство, което ще обсъди предложението на Матю Нимиц. След като основните политически лидери в Македония бъдат информирани за предложението на международния посредник, в страната ще бъде организиран референдум и в зависимост от подкрепата може да се стигне до членство на Македония в Атлантическия пакт. Това каза висш правителствен източник в Скопие, който е убеден в положителния изход от референдума.

Същият източник изключва възможността Македония да пропусне възможностите за членство в НАТО. В Скопие очакват през месец март или април страната да получи и покана за започване на преговори за членство в Европейския съюз (ЕС), като резултат от направения компромис с Гърция.