Мирно приключиха протестите в петък вечерта в Скопие, където демонстрираха както привърженици на управляваща партия ВМРО-ДПМНЕ, така и на опозиционния Социал-демократичния съюз на Македония (СДСМ).

Първите искат провеждане на изборите, които вече са насрочени за 5 юни, а вторите ги бойкотират.

Особено внушително бе шествието на привържениците на изборите, организирано от Гражданското движение за защита на Македония. Немалко хора бяха облекли национални носии. Многохилядното шествие скандираше в полза на изборите, за спад на общественото напрежение и за демократично волеизлеяние, което да определи кой да управлява страната, предаде Телма.

По столичните улици шествието се движеше и с патриотични песни. То спря пред централата на СДСМ и приключи с призиви към партията да се откаже от бойкота на изборите и да спре дестабилизирането на страната.

Многохилядни протести в Скопие, демонстранти хвърляха камъни по полицаи

Вчера президентът Георге Иванов потвърди в обръщение към гражданите, че няма да отмени решението си за амнистия на политици, замесени в скандала с незаконно подслушване и корупция.

Демонстрантите от опозицията поискаха оставката на Иванов. На един от плакатите им се четеше: "Разменете президента срещу 10 000 бежанци" - намек за мигрантите от гръцкия лагер Идомени, блокирани след затварянето на македонската граница.

Напрежение в Скопие, яйца и камъни по приемната на президента

"Народът не сте само вие, ние също сме тук, това е и нашата страна", заяви в отговор Тони Михайловски, един от организаторите на демонстрацията в подкрепа на правителството, цитиран от АФП.

Източник: БТА, БГНЕС