Вашингтон ще продължава да оказва натиск за преход във Венецуела
Вицепрезидентът на САЩ Майк Пенс призова днес ООН да анулира правомощията на посланика на правителството на президента Николас Мадуро и да признае Хуан Гуайдо за легитимен лидер на Венецуела, предаде Ройтерс.

Пенс заяви, че САЩ са изготвили резолюция за признаване на Гуайдо за президент на Венецуела и призова всички държави да я подкрепят. "Дойде моментът ООН да признае временния президент Хуан Гуайдо за законния президент на Венецуела и да предостави място на негов представител в организацията", заяви Майк Пенс в Съвета за сигурност на ООН.

Властите на Венецуела забраняват на Гуайдо да заема изборна длъжност за срок от 15 години

Дипломати заявиха, че е малко вероятно Вашингтон да получи нужната подкрепа, за да бъде приета подобна мярка. Пенс не уточни дали резолюцията ще бъде внесена в 15-членния Съвет за сигурност или в Общото събрание на ООН, където Русия и Китай, подкрепящи Мадуро, нямат право на вето.

Пенс се обърна към участващия в заседанието посланик на Венецуела Самуил Монкада и каза, че той не би трябвало да е в залата, а трябва да се върне във Венецуела и да каже на Мадуро, че му е време да се оттегли. Американският вицепрезидент заяви, че САЩ ще продължат да оказват дипломатически и икономически натиск с цел мирен преход към демокрация във Венецуела, но добави, че "всички варианти са възможни".

Европа и светът остават разделени за ситуацията във Венецуела

Руският представител в ООН Василий Небензя заяви, че днешното заседание е пореден епизод от фронталната атака срещу Каракас, предаде ТАСС. Това, което се случва в Съвета за сигурност, за съжаление е само поредният епизод от фронталната атака, на която е подложен официален Каракас и обикновените венецуелци", заяви той.
БТА