/ БГНЕС
Венецуелският опозиционен лидер Хуан Гуайдо призова съгражданите си да се подготвят за операция "Свобода", която да доведе до вземането на властта в страната, предаде ТАСС. Агенцията се позовава на изявление на Гуайдо в Instagram.
 
Съветникът на Гуайдо е обвинен в тероризъм

"Дойде времето да се подготвим за провеждането на операция "Свобода" и да упражним максимален натиск (върху правителството), за да се стигне до окончателно прекратяване на узурпацията. Всички, абсолютно всички и всеки има роля на този етап от борбата", написа Гуайдо.
 
Европа и светът остават разделени за ситуацията във Венецуела

Опозиционният лидер добави, че за провеждането на операцията в цялата страна се създават "Комитети в помощ на свободата, които ще имат за задача да пропагандират действия с цел прекратяване на узурпацията във всички райони, сектори, профсъюзи, образователни учреждения и държавни органи".

Хуан Гуайдо се обяви на 23 януари за временен президент на Венецуела, припомня ТАСС.

Gulliver/Getty Images

Той бе признат от САЩ, членовете на Групата от Лима (с изключение на Мексико), Организацията на американските държави и още много други страни.
Президентът на Венецуела Николас Мадуро определи действията на Гуайдо като опит за държавен преврат и преустанови дипломатическите отношения на Венецуела със Съединените щати.
БГНЕС