/ БТА

Мигранти поздравяват с аплодисменти президента на Беларус Александър Лукашенко, скупчени около него. Tова съобщи агенция Белта, публикувайки снимки от посещението му в центъра в Брузги. Там Лукашенко се срещнал и с членове на Червения кръст.

Хиляди мигранти - предимно иракски кюрди - прекараха месеци в опити да влязат в Европейския съюз от Беларус. Кризата ескалира по-рано този месец, когато около 2000 души създадоха импровизиран лагер на границата в мразовити условия.
Украйна започна специална операция близо до границата с Беларус

"Познаваме проблемите ви добре и ви разбираме - вие се опитвате да влезете в Европа, където сте поканени", заявил Лукашенко на мигрантите в центъра. "Ние, беларусите, и аз, беларуският президент, ще изпълним желанието ви, дори ако това е лошо за поляците, латвийците и всички останали", допълнил държавният глава.

 

Лукашенко заявил също така, че Беларус "не може да започне война", за да създаде транспортен коридор от Полша до Германия. "Ако някой иска да отиде на Запад - това е ваше право. Ние няма да се опитваме да ви хванем, да ви бием и да ви държим зад бодлива тел."

Западните правителства обвиняват Беларус, че е организирал кризата, като е допуснал мигрантите и ги е отвел до границата в знак на отмъщение за санкциите срещу неговия режим.

Страната отрича тези твърдения.
Германия отказва да приеме мигрантите от Беларус

Миналата седмица лагерът беше разчистен от граничната охрана, а мигрантите бяха преместени в близък логистичен център. Според групите за помощ най-малко 11 мигранти са загинали от двете страни на границата от началото на кризата.

В сряда Полша заяви, че над 200 мигранти са си проправили път през границата от Беларус с помощта на беларуските граничари и веднага са били върнати обратно.

БГНЕС