Лукашенко
Лукашенко / БГНЕС
Президентът на Беларус Александър Лукашенко призова Европа да се раздели със зависимостта си от САЩ, да се обедини с Русия и така да бъде създаден "най-мощният и влиятелен център на планетата", предаде ТАСС.

По време на открит урок по история в пряк ефир за всички училища и университети той заяви, че е необходимо обединяване на технологичния Запад и ресурсната база на Русия. Според него "не всички в ЕС са идиоти и всички прекрасно разбират къде е щастието за Европейския съюз и цяла Европа - тук в Евразия". По думите на беларуския лидер европейците не предприемат стъпки за обединение, защото американците "не ги пускат".

Пред аудиторията си Лукашенко предрече за света "милитаризация, увеличаване на ядрената заплаха, ескалация на напрежението и много лоши сценарии". Той очерта две опасни глобални тенденции - използването на санкциите като политически и икономически инструмент, както и поляризацията и радикализацията в обществата.

Президентът на Беларус изказа подкрепа - лична и от името на съгражданите си - за руската военна интервенция в Украйна, като заяви, че "Русия не може да загуби". Лукашенко подчерта, че в Украйна са се появили наченки на фашизъм и навлезе в тълкувания на понятията национализъм (нещо нормално) и нацизъм (нещо лошо), като изтъкна, че "фашизмът е крайна форма на нацизма".
БТА