Лидерът на Чеченската република със скандално видео в Instagram
Лидерът на Чеченската република със скандално видео в Instagram / БГНЕС

Лидерът на руската Чеченска република Рамзан Кадиров препоръча на всички възмутени от видеоклипа срещу опозицията, качен в неговия профил в Instagram, да сезират съда, информира ТАСС, като се позова на нов пост в блога на чеченския ръководител.

Руският печат публикува възмутени отзиви на опозиционери и правозащитници за видеозапис на сайта на Кадиров, показващ бившия премиер Михаил Касянов, водач на опозиционната партия ПАРНАС, и негов съратник през оптичен филтър, имитиращ прицела на снайперистка пушка.

Кадиров твърди, че неговото видео "е наплашило до смърт "касяновци" и техните приятелчета".

"Щом тия картонени "герои" са толкова страшно изплашени от моя присмех над тях, прав им път към съда. Аз съм гражданин, който спазва закона, отговарям за всяка своя дума и оставам на твърдото си мнение", пише той. В момента клипът е свален от самата социална мрежа, тъй като "нарушил правилата й", по-специално защото съдържал заплахи и призиви към насилие, отбелязва ТАСС.

Чеченският президент в главната роля в холивудски трилър

Кремъл все още не коментира видеозаписа. "Както и преди, няма да кажа нищо за Кадиров", цитира агенцията изявление на президентския прессекретар Дмитрий Песков пред журналисти. Той уточнил, че засега няма намерение да коментира.

Във връзка с думи на опозиционера Касянов, че очаква Путин да реагира на видеоклипа, говорителят на Кремъл заяви, че Касянов "е в правото си" да очаква такава реакция. Вчера Песков заяви, че Кремъл не следи Instagram профила на Кадиров.

Посланикът на Европейския съюз в Русия заяви днес, че е потресен от "отвратителните" заплахи за убийство от Рамзан Кадиров към Михаил Касянов. Посланикът призова властите да реагират незабавно, предаде Ройтерс.

"Посланикът на ЕС в Русия (Вигаудас) Ушацкас смята, че последните изявления на Кадиров по адрес на руската политическа опозиция и гражданско общество са неприемливи в демократична държава", заяви мисията на ЕС в Москва след телефонен разговор между Ушацкас и Касянов.

Източник: БТА