Лидерите на ЕС разискват в сряда как ще протече разводът с Великобритания
Лидерите на ЕС разискват в сряда как ще протече разводът с Великобритания / Guliver/Getty Images

Лидерите на страните в ЕС ще се срещнат в сряда без британския премиер Дейвид Камерън, за да разискват как ще протече разводът с Лондон, след като британците гласуваха за излизане от блока, заяви председателят на Европейския съвет Доналд Туск, цитиран от Ройтерс.

Лидерите на 28-те страни от ЕС ще се съберат на двудневна среща във вторник в Брюксел. Премиерът Камерън ще информира на вечеря 27-те си колеги за резултата от референдума. Това посочва Доналд Туск в писмо до лидерите, което съдържа дневния ред на отдавна насрочената среща.

Меркел: ЕС е достатъчно силен, за да се справи с Брекзит

След това Камерън ще се върне в Лондон, а в сряда останалите 27 лидери за първи път ще се срещнат без него в по-неофициален формат. Тези срещи са неофициални, защото на тях не се взимат решения.

"27-те ще се срещнат неофициално, за да разискват политическите и практическите последици от Брекзит", пише Туск, който е разговарял преди това с Камерън за дневния ред. "Ще разискваме така наречения процес на развода", добавя той, имайки предвид член 50 от Договора на ЕС. Той дава възможност на дадено правителство да уведоми Европейския съюз, че го напуска и задължава блока да се опита да договори "споразумение за оттегляне", добавя Ройтерс.

Лидерите на ЕС разискват в сряда как ще протече разводът с Великобритания
netinfo

Междувременно десетки хиляди лондончани вече подписаха петиция с искане британската столица да получи независимост и да остане в Европейския съюз, след като британците се произнесоха на вчерашния референдум за излизане от съюза, предаде АФП.

Великобритания избра Брекзит – какво следва?

Над 40 000 души подписаха в сайта change.org петицията, в която призовават кмета на Лондон Садик Хан да "обяви Лондон за независим от Обединеното кралство и да внесе кандидатурата на града за присъединяване към ЕС".

"Лондон е международен град и ние искаме да останем в сърцето на Европа", гласи петицията. "Да, ние не сме съгласни с останалата част от страната. Тогава, вместо да гласуваме пасивно и агресивно едни срещу други на всеки избори, да направим развода официален и да постигнем разбирателство с нашите приятели на континента".

На референдума вчера близо 52% от британците гласуваха за излизане от Европейския съюз, но 60% от лондончани се произнесоха за оставане в ЕС, напомня АФП.

Лидерите на ЕС разискват в сряда как ще протече разводът с Великобритания
netinfo

Източник: БТА