Личните данни на британците са изложени на риск
Личните данни на британците са изложени на риск / netinfo

Милиони млади хора във Великобритания са се изложили на опасност от злоупотреба с личните им данни и рискуват професионалното си бъдеще като лекомислено са публикували лична информация в интернет, твърди доклад на Британската служба за защита на личните данни, цитиран от вестник "Индипендънт".

Публикуваните в доклада разкрития ще задълбочат опасенията за липсата на контрол при събиране на лични данни във Великобритания, след като преди няколко дни служители на данъчните власти изгубиха два диска с поверителни данни за 25 милиона британци, пише изданието.

Според вестника докладът на Британската служба за защита на личните данни, изследващ поведението на младите хора в интернет, посочва, че 4,5 милиона интернет потребители на възраст между 14 и 21 години може да са изложени на риск от злоупотреба с личните им данни заради лекомисления начин, по който са ги публикували в интернет пространството и особено във форуми за онлайн общуване.

Също толкова британци излагат на риск образованието и професионалното си бъдеще като оставят "електронен отпечатък", тъй като това може да се отрази негативно на шансовете им да бъдат приети в дадено висше учебно заведение или да получат работа в определени компании, пише "Индипендънт".

Изданието цитира заместник-директора на службата за защита на личните данни Дейвид Смит, според когото много млади британци оставят личните си данни в интернет без да мислят за последствията от това, пише БТА. 

"Последствията върху бъдещето на даден човек може да са големи, ако нещо нежелателно бъде открито от растящия брой образователни институции и работодатели, използващи интернет като средство за проучване на потенциалните си студенти или служители", заяви Смит, цитиран от вестника.