/ ThinkStock/Getty Images
След 2018 г. и направен първи пробив, вълна от млади кандидати, често произхождащи от малцинствата и с ярко изразени леви убеждения, се налагат сред американските демократи, тласкани от движението около Джордж Флойд и от стремеж към промяна.

Преди няколко месеца 73-годишният конгресмен от Ню Йорк Елиът Енджъл все още се смяташе за недосегаем.

Член на Конгреса от 31 години, преизбиран 15 пъти, подкрепян лично от Хилари Клинтън, той обаче беше разгромен от чернокожия Джамаал Бауман - 44-годишен директор на колеж, на първичните избори във вторник, въпреки че резултатите още не са окончателни.

Тази предизвестена победа беше отглас от онази на Александрия Окасио-Кортес (АОК), която през 2018 г. победи друг изявен демократ в Конгреса - Джо Кроули, в избирателен район, обхващащ кварталите Куинс и Бронкс в Ню Йорк.

Джамаал Бауман, който досега не е участвал в никакви избори, е част от същата линия за реформиране като АОК, която го подкрепи. Той спечели лесно първите си първични избори във вторник и беше подкрепен и от Бърни Сандърс - водеща фигура в американската левица и неуспял кандидат за номинацията на демократите за следващите президентски избори.

Преподавателка по политически науки в университет в Пърдю Надя Браун разглежда случващото си като "продължение на това, което видяхме през 2018 г., с цветнокожи, по-млади и по-прогресивни хора, които се кандидатират и печелят".

Ако изборите преди две години бяха белязани най-вече от напора на жените, на тях, освен АОК, победиха също Аяна Пресли, Илхан Омар и Рашида Тлаиб, всичките с малцинствен произход.

Тази година обаче, "демонстрациите под лозунга "Животът на чернокожите има значение" отвориха очите на Америка за системния расизъм", казва тя, а един от аспектите им, според нея, беше нежеланието на бели избиратели да гласуват за чернокож кандидат.

Освен Джамаал Бауман, 33-годишният чернокож адвокат Мондеър Джоунс спечели във вторник в северната част на Ню Йорк, както направи и 32-годишния Ричи Торес, също чернокож, в родния си квартал Бронкс.

През ноември те двамата ще станат първите в САЩ чернокожи конгресмени, които са открито хомосексуални.

Отвъд големите запазени територии на демократите, 37-годишният чернокож лекар Камерън Уеб във вторник излезе победител във Вирджиния на първичните избори за място в Сената и изглежда е в състояние да върне на демократите избирателен район, където са печелили само веднъж от 20 години.

За Брайън Арбър, преподавател по политически науки в колежа "Джон Джей" в Ню Йорк, най-добрият пример за този устрем, следствие от роденото в края на май движение, е Чарлс Букър в щата Кентъки.

Този 35-годишен афроамериканец, избран в местен законодателен орган, "премина от статут на непознат към този на сериозен конкурент по време на демонстрациите", на които се открояваше присъствието му.

В двубой, априори загубен срещу бившата жена пилот на изтребител Ейми Макграт, той е редом с първите на първичните избори на демократите за Сенат и е в позиция да спечели.

Байдън печели първичните избори за президент в 7 щата

"Милениълите (от английското Millennials - деца на хилядолетието, родени между 80-те години и 2002 г.) и Поколението Z (следващото поколение) са най-разнородната група американци в историята на тази страна", припомня Надя Браун. Тя смята, че това население ще стане мнозинство, и "ще има повече цветнокожи които ще бъдат избрани. Това е въпрос на числа".

За университетската преподавателка този устрем, обусловен особено от неочаквано масово участие, се корени също в пандемията от коронавирус и нейното управление, които показаха на избирателите колко е важна публичната политика.

В идеологически план, "Демократическата партия като цяло се движи наляво", подчертава Брайън Арбър, като доказателство за това е изпъкването на определени идеи сред кандидатите на първичните избори на демократите за президентските избори, което преди четири години изглеждаше твърде дръзко.
Вече има консенсус по универсалното здравно осигуряване и обширния план за борба срещу глобалното затопляне.

Джо Байдън увери афроамериканските лидери: Никога не съм ви приемал за даденост (СНИМКА)

И все пак, "това е партия, в която Джо Байдън спечели лесно", подчертава Брайън Арбър за кандидата, който изглеждаше най-умерения сред фаворитите. "Не зная доколко той е реформатор".



"Не виждам (прогресивните кандидати) да поемат контрола в партията", добавя Надя Браун, като обяснява, че "страната е твърде умерена".

"Мисля обаче, че те ще бъдат достатъчно многобройни в Конгреса, за да подтикват управляващите да преосмислят, отчасти, политиката си".
 
БТА