/ IStock
Проучване предупреждава, че лекарството за COVID-19 на Merck предизвиква нови мутации на вируса - на фона на опасенията, че използването му в засегнатия от вируса Китай може да създаде изцяло нов вариант, съобщава „Дейли мейл“.

Лекарството наскоро е било одобрено в засегнатия от вируса Китай.

Изследователи от САЩ и Обединеното кралство идентифицират новите мутации във вирусни проби, взети от десетки пациенти, на които е даван антивирусният препарат Lagevrio на Merck. Промените във вируса не са го направили по-смъртоносен или заразен, но според експертите те подчертават риска от лекарства, които действат чрез промяна на генетичния код на COVID-19.

Въпреки че Lagevrio рядко се използва в САЩ и Великобритания, току-що беше разрешен за употреба в Китай, където властите разчитат на нови ваксини и лечения на фона на опустошителната вълна от вируса.

В продължение на месеци официалните лица предупреждаваха, че високите нива на инфекция в Китай - експертите се опасяваха, че само през декември страната е била заразена с 250 милиона инфекции - могат да доведат до появата на опасен нов вариант - и това беше преди последните открития.

Опасенията, че Lagevrio може да стимулира мутации, се появиха по времето, когато в края на 2021 г. получи разрешение от Агенцията по храните и лекарствата (FDA).

Лекарството действа, като създава мутации в генома на COVID-19, които не позволяват на вируса да се репликира в организма.

Макар първоначално да се разглеждаше като пробив, Paxlovid на Pfizer изпревари Lageviro като предпочитан антивирус за COVID-19 в световен мащаб, измествайки лекарството на Merck на заден план през последната година.

Последното проучване е публикувано онлайн като предпечат и не е рецензирано.

Екипът, който включва експерти от Института "Франсис Крик", Имперския колеж в Лондон и Университета в Кеймбридж, е разгледал 13 милиона РНК последователности на вируса, който причинява COVID-19.

Те са анализирали нуклеиновия състав на РНК нишките, за да търсят признаци, че вирусът е мутирал. В стотици проби те открили доказателства, че лекарството е предизвикало репликация. Почти всички открития са в проби, събрани през 2022 г. - годината, в която лекарството е било достъпно в целия свят - което показва, че вината е на Lageviro.

Компанията Merck, базирана в Рахуей, Ню Джърси, оспорва доклада.

„Няма доказателства, които да сочат, че което и да е антивирусно средство е допринесло за появата на циркулиращи варианти“, заяви говорителят на Merck Робърт Джоузефсън пред Блумбърг. „Въз основа на наличните данни не смятаме, че Lagevrio (молнупиравир) е вероятно да допринесе за развитието на нови значими варианти на коронавируса“.

Резултатите обаче повишават възможността за появата на бъдещи тревожни щамове на вируса.

Някои експерти веднага отбелязаха потенциала на лекарството да предизвика тревожни мутации, когато то за пръв път се появи на първите страници на вестниците в края на 2021 г. Д-р Уилям Хаселтайн, известен като един от водещите световни експерти в областта на анализа на човешкия геном, предупреди в края на 2021 г., че начинът, по който действа лекарството, отваря вратата за опасност.

"Пускате в обръщение лекарство, което е силен мутаген, в момент, когато сме силно обезпокоени от новите варианти", казва той пред „Форбс“. „Ако се опитвах да създам нов и по-опасен вирус при хората, щях да подам именно субклинична доза (молнупиравир) на заразените хора“, продължи той.

Лекарството е разрешено за употреба от Агенцията за контрол на храните и лекарствата през декември 2021 г. Одобрението беше противоречиво сред някои експерти поради опасенията за мутации на вируса. То обаче показа способността си да намали хоспитализациите и смъртните случаи от вируса с 50 процента в клиничните проучвания. Малко след това одобрение получи и Paxlovid на Pfizer. С по-висока 90-процентна ефикасност по отношение на хоспитализациите и смъртните случаи - и без много от опасенията, свързани с мутациите на вируса - последният бързо се превърна в предпочитаното лекарство за борба с COVID-19 в Америка.

Макар че молнупиравир получи малка употреба в по-голямата част от западния свят, генеричните му версии се използваха в по-слабо развитите страни. То често се използваше и за лечение на пациенти с COVID-19 в Австралия.

През 2021 г. имаше и опасения, че самите ваксини могат да стимулират мутация на вирусите.

Поради разликата в имунитета - когато по-голямата част от населението е ваксинирано, но все още остава малка неваксинирана част - вирусът би могъл да намери начин да мутира отвъд защитата от инжекциите. Това се случи, като в края на 2021 г. се появи устойчивият на ваксини щам Омикрон.
БГНЕС