Легия получи 40 години затвор
Легия получи 40 години затвор / netinfo
Специалният съд за организираната престъпност в Белгрaд, осъди Милорад Улемек Легия на 40 години лишаване от свобода по делото срещу Земунския клан. 40 години затвор получиха още трима от обвиняемите.

Съдът постанови и шест присъди между 20 и 35 години затвор, а по делото бяха произнесени присъди за общо 465 години лишаване от свобода. Членовете на Земунския престъпен клан, бяха признати за виновни по обвиненията за престъпно сдружаване, 17 убийства, три отвличания и две терористични нападения. Шестима от общо 30-те обвиняеми все още се издирват.

Първоначално на членовете на Земунския клан бяха повдигнати обвинения в рамките на процеса за убийството на сръбския премиер Зоран Джинджич, но след това обвинителният акт беше разделен и процесът срещу членовете на Земунския клан започна през октомври 2004 г. Преди сегашната присъда Легия вече беше осъден на 95 години, но ще лежи най-много 40 години. В сръбското правосъдие няма събиране на присъдите както в САЩ, което означава, че Милорад Улемек Легия ще излежи най-много 40 години, независимо на колко общо години бъде осъден на четирите процеса, които се водят срещу него.

Легия е главен обвиняем по четири дела. Те са за убийството на четирима души от Сръбското движение за обновление на Ибърската магистрала, за убийството на бившия президент Иван Стамболич, за убийството на премиера Зоран Джинджич и за серия от мафиотски убийства и отвличания.