Лавров: Русия ще изгони 35 американски дипломати в отговор на санкциите на САЩ (ВИДЕО)
Лавров: Русия ще изгони 35 американски дипломати в отговор на санкциите на САЩ (ВИДЕО) / Thinkstock/Getty Images

Русия обявява за персона нон грата 35 американски дипломати, заяви днес руският външен министър Сергей Лавров, предаде ТАСС. Става дума за 31 служители от посолството в Москва и четирима души от генералното консулство в Санкт Петербург.

САЩ обявиха вчера санкции срещу Русия заради предполагаемата й намеса в американските президентски избори и наредиха да бъдат изгонени 35 руски дипломати.

САЩ гонят руски дипломати, готвят още санкции

"Естествено не можем да оставим без отговор подобни номера, реципрочността е закон в дипломацията и международните отношения", коментира Лавров. "Затова руското външно министерство съвместно с колеги от други ведомства внесе за разглеждане от президента на Русия предложение да бъдат обявени за персона нон грата 31 служители от посолството на САЩ в Москва и четирима дипломати от генералното консулство в Санкт Петербург", уточни той.

Русия затваря англо-американското училище в Москва заради наложените санкции

"Освен това предлагаме да се забрани на американците да използват вилата си в Серебряний Бор (популярна сред московчани паркова зона) и склада на ул. "Дорожная", каза руският министър. „Администрацията на президента Барак Обама в САЩ обвинява Русия във всички смъртни грехове, опитва се да ни обвини и в провала на външнополитическите си инициативи", заяви Лавров и нарече неоснователни допълнителните обвинения, че Русия се е намесвала на държавно равнище в избирателната кампания в САЩ.

Русия обеща да предприеме ответни мерки, ако САЩ й наложат нови санкции

Новите санкции от страна на САЩ са проява на агресия, припомня ТАСС коментар на Дмитрий Песков, прессекретаря на руския президент Владимир Путин.

Източник: БТА