Русия е предложила на САЩ военните на двете страни да установят в най-скоро време пряк контакт заради военната й операция в Сирия, заяви руският външен министър Сергей Лавров, цитиран от руските осведомителни агенции, предаде Ройтерс.

Лавров съобщи, че Русия е поискала разяснения от САЩ за това какво представлява Свободната сирийска армия. "Говорят ни за Свободна сирийска армия, но къде е тя? Тя остава фантомна структура, за нея нищо не е известно. Готови сме да установим с нея контакт", посочи той, цитиран от ТАСС.

Руската операция в Сирия: Никой не знае реалните планове на Кремъл

Руският външен министър съобщи, че Ирак не е отправял официално искане до Русия за въздушни удари срещу "Ислямска държава" на негова територия. "Чух изявление на иракския премиер, че е заинтересован руската авиация да помогне за унищожаването на терористите на територията на Ирак. Премиерът заяви това, след като първите дни на нашата операция в Сирия доказаха най-висока ефективност на нашите военни", каза Лавров. "Но при нас не са постъпвали официални искания от иракска страна," изтъкна той.

Кои са истинските цели на руските удари в Сирия?

Говорителят на Путин Дмитрий Песков също заяви пред журналисти, че в Кремъл не е постъпвало искане от Багдад за разширяване на руската военна операция срещу ИД в Ирак.

Източник: БТА