Латинският патриарх на Ерусалим призова за мир в коледното си послание
Латинският патриарх на Ерусалим призова за мир в коледното си послание / снимки: БГНЕС

Хиляди християнски богомолци от целия свят изпълниха Витлеем, библейското рождено място на Исус, в студената ясна нощ, за да отпразнуват Коледа, съобщи АП. „Посланието на Коледа е послание за мир, любов и братство”, обърна се към тях латинският патриарх на Ерусалим Фуад Туал при пристигането си в града.

Палестински високопоставени лица посрещнаха Туал на входа на Витлеем. По краткия път до църквата „Рождество” той се спираше да се ръкува с тълпите от посетители и му бяха нужни цели 90 минути, докато влезе в храма, където отслужи Рождественска литургия.

Сред стотиците вярващи в църквата бяха палестинският президент Махмуд Абас, върховният представител на ЕС за външната политика и сигурността Катрин Аштън и йорданският външен министър Насер Джуде.

В проповедта си Туал се обърна към Абас и му каза, че се моли за справедлив мир за палестинците. Патриархът, който сам е палестинец, изрази съчувствие към положението на палестинците, особено на семействата с роднини по израелски затвори и за онези, които страдат от конфликта с Израел.

Латинският патриарх на Ерусалим призова за мир в коледното си послание
netinfo


„Светът преживява дълга нощ на войни, разрушения, страх, омраза и расизъм”, напомни Туал, имайки предвид конфликтите в Африка, Азия и Близкия Изток. Той призова вярващите да не забравят затворниците и техните семейства, които се надяват на тяхното освобождаване, бедните, изгубили земите и домовете си, разделените семейства, онези, които са останали без работа и страдат от икономическата криза, съобщи БТА.

Същевременно латинският патриарх посъветва хората да не изпадат в отчаяние. „Ние трябва да сме оптимисти и да поддържаме вярата си, че тази земя, където са родени три монотеистични религии, един ден ще бъде убежище на мира за всички хора”, каза той.

Броят на посетителите за Рождество през тази година във Витлеем е под рекордните равнища от края на 90-те години, но по-голям в сравнение с миналата година, съобщи палестинското министерство на туризма.

Латинският патриарх на Ерусалим призова за мир в коледното си послание
netinfo