Игнажден е! Игнатий Богоносец е втори поред епископ на Антиохийската църква, ако не се брои нейният основател, апостол Петър, и представител на поколението на Апостолските мъже. Известен е и като ученик на Св. апостол и евангелист Йоан Богослов. Прозвището му Богоносец е свързано с предание, което води началото си от Св. Симеон Метафраст (X век), според което Св. Игнатий е детето, посочено и прегърнато от Иисус Христос, когато апостолите спорят за първенство. Св. Игнатий е "мъж апостолски във всичко", който "грижливо управлява Църквата във Антиохия" - особено през време на гонението при император Домициан. Св. Игнатий завършва живота си с мъченическа смърт в Рим.

В Източна България на Игнажден е първата коледна вечеря. Трапезата е изцяло постна. Празникът се свързва със зимното слънцестоене и се смята за началото на Новата година. Нарича се още Млада година, Нов ден, Млад месец, Полаз или Полазовден.

Най-характерен за празника е обичаят "полазване". От това кой ще влезе пръв в къщата на Игнажден се гадае каква ще бъде и следващата година. Ако "сполезът" е добър, то и в къщата през цялата година ще има благоденствие и успех във всичко. Когато сполазникът влезе в двора, той поздравява с новата година и преди да влезе в къщата взима от дръвника някоя пръчка. С нея разбърква огнището и пожелава: "Колко искрици, толкова яренца (агънца, теленца , кончета …)".

Снимката е илюстративна
ThinkStock/Getty Images

В много села сполазникът най-напред сяда върху донесените от него пръчки или слама и поседява така известно време. Това се прави, за да мътят квачките през годината и да дойдат по-скоро годежници, т.е момци за момите. На този ден, който от стопаните излезе пръв от къщата, обезателно когато се върне трябва да внесе пръчки, които слага зад вратата. След това стопаните замесват тесто за колаци. От замесеното тесто откъсват малко и на някоя греда правят от него кръст — да бяга всяко зло. Правят толкова колаци, колкото са членовете на семейството.

Има няколко поверия за този ден: Ако на Игнажден времето е ясно, през април ще има суша; Ако вали дъжд, през април ще има дъждове и плодородие; Добре е, ако на Игнажден, а също и по Коледа вали сняг.

/ iStock/Getty Images

Ако на Игнажден времето е облачно, реколтата ще е добра и в кошерите ще има изобилие; Времето през следващите 12 дни на месеца - от 20 до 31 декември - показва времето през 12-те месеца на идващата година. 20 декември определя какво ще е времето през януари. Друго поверие е, че не бива да се изнася нищо от къщата - най-вече огън, жар или сол - за да не излезе берекетът, както и не се иска и не се дава нищо назаем.

Не се става от трапезата по време на ядене, защото кокошките няма да мътят. Не се излиза на двора, за да мътят кокошките повече. Не се шие и плете, за да не се заплитат червата на кокошките и да снасят. Не се вари боб, за да не бие градушка. Не се пере, за да не налети болест. Бременните и нераждалите не трябва да работят, за да родят лесно.

iStock/Getty Images

В момента се намираме в Рожденственския пост, а от днешния Игнажден започва най-строгата част от него, като се има предвид не само въздържанието от храна, но и усилване на молитвите, на молитвеното правило на всеки човек в очакване на рождението на Богомладенеца. Това каза за БТА Величкият епископ, игуменът на Бачковския манастир Сионий.

Според него всеки сам може да прецени какви молитви да отправи към Бога, но църквата винаги препоръчва четенето на книгата Псалтир.

"Така, че да се вдъхновим, да очистим сърцата си, душите си, умовете си и да посрещнем Христос радостни, благословени, окрилени и чрез божествените слова", каза още Величкият епископ. Постът е преди всичко духовен - въздържание, съзерцание и очакване на светлия и благодатен празник, допълни той.

Дните преди Рождество Христово карат всяко сърце да стане по-добро

Намираме се в навечерието на най-светлия и благодатен празник на Христовата църква - празникът на раждането на Богомладенеца - ден, който всички свързваме с тази благодатна радост, припомни игуменът на Светата обител.

По думите му тези тихи, благодатни дни карат всяко едно човешко сърце да стане по-добро, да изпълни себе си и пространството около себе си с доброта, с мир, с благодат и радост към Бога и своите ближни.

iStock/Getty Images

Дядо Сионий посочи, че тези дни се свързват с братолюбието, с мира, с добротата и събирането на семейството е много важно, на братята, на приятелите. "Но най-важно е да знаем, че празнуваме рождението на Христос, рождения ден на този, който смири себе си, за да направи всички нас смирени", подчерта игуменът на Бачковския манастир. Той отбеляза, че Христос е дошъл на този свят, за да подири падналия човешки род и да го възвиси.

По думите му като на всеки рожден ден трябва да има подаръци, които разменяме помежду си, но понякога забравяме, че подарък трябва да поднесем първо на този, който има рожден ден. "А подаръците за Христос не са материални. Те са подаръците на духа, на братолюбието, на подкрепата за по-слабия, на грижата за падналия наш брат или сестра. Те са подаръците на добротата на сърцето, те са всичко това, което ние помежду си като хора вършим в доброта и мир, и подкрепа, и на това се радва Христос", каза още игуменът на Светата обител.

Георги Димитров

Трапезата трябва да бъде скромна и преди всичко духовна

Най-големият пример, който Христос дава на своите ученици за трапезата е тя да бъде скромна, да бъде преди всичко духовна. Защото човек се храни преди всичко с духовната храна, категоричен е дядо Сионий. Той призова през тези дни да бъдем разумни на трапезата, да бъдем състрадателни към тези, които нямат възможност да направят трапеза и в никакъв случай да не пилеем дадените ни от Бога земни блага.

Не трапезата изпълнена с много ястия прави щастието, твърди игуменът. По думите му "то е в братолюбието, в приятелството, в единението пред нашия Бог".

Имен ден днес имат: Игнат, Игнатка, Искра, Искрен, Пламен, Пламена, Огнян, Огняна, Светла.
 
БТА, БГНЕС