Круизен кораб бедства край Сейшелите
Круизен кораб бедства край Сейшелите / снимка: Reuters, архив

Кораб на италианската компания "Коста Крочере" - "Коста Алегра" бедства край Сейшелските острови, след като на борда му избухна пожар, съобщи италианската брегова охрана, предава АФП. Огънят е бил потушен.

На "Коста Алегра", който отплавал от Мадагаскар към Сейшелите, пътуват над 1049 души - 636 пасажери и 413 души екипаж. Сред тях няма пострадали.

Според капитана на 187-метровия кораб в генераторната зала избухнал огън, който бил загасен от екипажа.

Засега "Коста Алегра" дрейфува, защото двигателите му не работят, но комуникационните системи са в добро състояние.

Италианските гранични власти са се свързали с властите на Сейшелите, които имат териториалната компетентност да започнат операции по оказване на помощ на кораба. Няколко товарни кораби в района са пренасочени към „Коста Алегра", за да му окажат съдействие. Към повредения плавателен съд сейшелските власти са изпратили катер, самолет и два влекача, допълва АП.

Корабът е дълъг 187 метра, има водоизместимост 28 500 тона и е построен през 1992 г. Има 399 кабини и 13 луксозни апартамента, като 10 от тях са с балкон.

Корабът е на същата компания, на която бе и злополучният лайнер "Коста Конкордия" с 4200 пасажери и членове на екипажа, който се удари в скали и заседна край италианския остров Джилио на 13 януари. При корабокрушението загинаха 32 души.