/ Thinkstock/Getty Images
Попадналите в руски плен в Донбас американци са обвинени в наемничество, което означава, че разпоредбите на Женевската конвенция за военнопленниците не се разпространява върху тях. Това заяви във вторник пред журналисти говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, цитиран от ТАСС.

„Говорим за наемници, които застрашаваха живота и посегнаха на живота на нашите военнослужещи. И не само нашите, но и военнослужещите от Донецката народна република (ДНР) и Луганската народна република (ЛНР). Именно в това са обвинени - в наемничество“, заяви той.

Говорителят отбеляза, че делата на заловените американци „трябва да бъдат разследвани и те трябва да бъдат изправени пред съда“. Той обаче не изключи възможността от съдебно решение за смъртно наказание. „Не можем да изключим нищо, защото това е съдебно решение. Никога не ги коментираме и още повече, нямаме право да се месим в съдебните решения“, каза Песков, коментирайки въпроса, дали пленените американски граждани в т.нар. „ДНР“ могат да бъде осъден на смърт.
Говорителят на Кремъл не отговори на въпроса къде се намират затворниците. „Не, не мога да изясня. Нямам информация за местонахождението им“, отбеляза той.

Фактът, че двама бивши американски войници - 39-годишният Александър Друк и 27-годишният Анди Уин - бяха заловени край Харков, съобщи миналата седмица британският вестник The Daily Telegraph. На 16 юни Държавният департамент обяви, че САЩ са готови за контакти с Русия по отношение на американските граждани, задържани близо до Харков, които са отишли ​​в Украйна, за да участват във военни действия. Освен това Държавният департамент отново призова американските граждани да не посещават Украйна.