Краят на сагата с българските сестри мирише на подкуп
Краят на сагата с българските сестри мирише на подкуп / netinfo
Краят на дългогодишната сага с петте български медицински сестри и палестинския лекар, които получиха абсурдни присъди по обвинения, че са заразили 400 либийчета със СПИН, завърши по странен начин, който намирисва на подкуп. Но въпреки всичко Либия започна бързо да се отваря към света, пише в най-новия си брой списание "Икономист".

През декември, след два процеса, медиците бяха осъдени на смърт, въпреки доказателствата на световни светила, че заразата е започнала преди българските медицински сестри да са пристигнали в Либия и се дължи на ниска хигиена и повторно използване на нестерилизирани игли.

Смъртната присъда бе заменена с доживотен затвор, след като се появиха съобщения, че по мистериозен начин на семействата на заразените деца са били изплатени близо 460 милиона долара. Все още като че ли никой не знае кой и за какво е плащал.

На финала на сагата френският президент Никола Саркози и съпругата му Сесилия, поеха главните роли. Още по време на предизборната си кампания президентът Саркози обеща да превърне свободата на медиците в свой външнополитически приоритет. След това той изпрати съпругата си и шефа на своята канцелария, за да лобират пред Муамар Кадафи за свободата на медиците.

В Европейския съюз, който отдавна е замесен в аферата, се раздразни от факта, че г-н Саркози се опитва да им отнеме славата. Бенита Фереро-Валднер, звучеше притеснена заради намесата в толкова късен етап на съпругата на френския президент. А самият президент побърза да се възползва от постигнатия от Сесилия успех и още на другия ден, след като медиците кацнаха в София, долетя в Либия и веднага подписа меморандум за сътрудничество в ядрената област, посочва "Икономист".

В по-далечна перспектива сделката на г-жа Фереро-Валднер има повече тежест. Всички европейци официално отричат да са плащали някакви пари за освобождаването на медиците. Но за сметка на това сега се очаква Либия да започне да получава чуждестранна помощ.

В някои от последните си речи Муамар Кадафи е заявявал, че Либия не може да се съпротивлява на прилива на глобализацията. Не може да има връщане към "епохата на враждебност и конфронтация", твърди той, и дори обеща, че ще дойде денят, когато неговите сънародници вече няма да имат нужда от него. Но през последните четири години в Либия не се забелязва да има някакво политическо либерализиране.

Сега се очаква Либия да поиска да бъде освободен Али Меграхи, който бе осъден за участие в атентата срещу самолета на ПанАм над Локърби през 1988 г. Но дори той да бъде освободен, много е съмнително, че самите либийци ще започнат да се радват на по-голяма икономическа или политическа свобода, изтъква списание "Икономист".