/ БГНЕС
Космическият апарат "ИнСайт" е кацнал върху леко наклонен терен на Марс, но това няма да попречи на мисията, предаде АФП, позовавайки се на НАСА. "Апаратът е леко наклонен - на около четири градуса, в плитък кратер, пълен с прахоляк и пясък" - съобщи НАСА.

НАСА се завръща на Марс с трикрак еднорък геолог (СНИМКИ)

Наклонът, при който "ИнСайт" може да работи, е до 15 градуса. Затова екипът от мисията е спокоен, че двата инструмента - френският сеизмометър, и германската температурна сонда, ще функционират нормално.

На първите направени от "ИнСайт" снимки се виждат само няколко камъка близо до мястото за кацане. НАСА очаква кадри с по-голямо качество скоро, когато бъдат махнати предпазният филм на лещите.

Най-новите мисии на НАСА до Марс (СНИМКИ)

Сондата "ИнСайт" е първата, която ще изследва вътрешността на Марс в дълбочина, предаде АП. Освен това тя ще направи и измервания на трусовете на планетата, ще проследи въртенето й спрямо оста, за да бъде разбран какъв е размерът и съставът на ядрото й.

Като изследват вътрешността на Марс, специалистите се надяват да разберат доколко различни са кората, мантията и ядрото на планетата от земните и как са се образували скалистите планети преди 4,5 милиарда години.

Апаратът InSight кацна на Марс (СНИМКИ/ВИДЕО)

Продължителността на мисията "ИнСайт" е предвидена за една марсианска година, която е равна на две земни.
БТА