/ iStock/Getty Images
Коронавирусът може и да не се е появил в Китай, а да е бил "спящ" години наред в света до момента, в който околните условия или други фактори са го "възпламенили". Това мнение изразява Том Джеферсън, експерт от Центъра за базирана на доказателствата медицина към Оксфордския университет, пише италианското издание на "Хъфингтън пост".

В интервю за британския в. "Телеграф" ученият казва, че някои патогенни агенти по света, се намират в спящо състояние, докато не бъдат активирани от околни условия. Говорейки за вероятността, че коронавирусът може да не произхожда от Китай, Джеферсън припомня, че странни неща е имало и с испанския грип. През 1918 г. близо 30 процента от населението на островите Западни Самоа умира от испански грип, без да е имало никаква връзка с външния свят. Обяснението може да бъде само, че някои агенти не идват и не отиват никъде. Те просто са там и нещо ги включва, може би човешката гъстота или условията на околната среда и това трябва да се проучи.

Джеферсън припомня, че следи от коронавируса са били открити в проби от отпадни води в Испания, Италия и Бразилия преди пандемичния взрив. През изминалата седмици вирусолог каза, че е открил следи от вируса в проби от отпадни води, събрани през март миналата година в Испания. В отпадните води на Милано и Торино е имало следи от вируса още през декември миналата година. В Бразилия следи от вируса е имало в някои проби от отпадни води от ноември миналата година.
БТА