/ БГНЕС
Корабът "Оушън вайкинг" на хуманитарната организация "Ес О Ес Медитеране" е спасил вчера 73 мигранти по време на две последователни спасителни акции в международни води до бреговете на Либия. С това броят на спасените на борда му достигна 146 души, съобщи днес неправителствената организация, цитирана от Франс прес.

Екипите на хуманитарната организация първо са спасили 33 души, сред тях четирима непълнолетни (включително двама непридружени неполнолетни), които са били на борда на „негодна за мореплаване и претъпкана дървена лодка“, се казва в изявление на "Ес О Ес Медитеране", чиято централа е в Марсилия, в Югоизточна Франция.

Малко след това "Оушън вайкинг" е спасил 40 души (включително десет жени, девет непридружени непълнолетни и три деца под четиригодишна възраст) на борда на „дрейфуваща лодка от фибростъкло“, добави неправителствената организация.

След тези две нови спасителни операции, последвали две предишни акции през уикенда, общият брой на спасените се увеличи до 146 души, за които се погрижиха на борда на "Оушън вайкинг" екипи на "Ес О Ес Медитеране", както и на Международната федерация на дружествата на Червения кръст и Червния полумесец.

От началото на годината 1762 мигранти са изчезнали в Средиземно море, включително 1295 в Централното Средиземноморие, най-опасния миграционен маршрут в света, съобщи Международната организация по миграция (МОМ). Агенцията на ООН оценява броя на загиналите и изчезналите в Средиземно море през 2021 г. на 2062 души, включително 1567 само в Централното Средиземноморие.

Всяка година хиляди хора, бягащи от конфликти или бедност, се опитват да стигнат до Европа, пресичайки Средиземно море от Либия, чиито брегове са на около 300 км от Италия.

Новата италианска премиерка Джорджа Мелони, лидерка на постфашистката партия "Италиански братя", обеща вчера да блокира пристигането на мигранти от Африка, въпреки че повече от 1300 души в момента са в затруднено положение в Средиземно море, според неправителствената организация "Аларм фон".

Новият италиански вътрешен министър Матео Пиантедози каза, че може да попречи на кораби на неправителствени организации със спасени мигранти на борда да стигнат до Италия, съживявайки противоречива политика, стартирана през 2019 г. от Матео Салвини, лидер на партия "Лига" и вицепремиер в правителството на Мелони.

Пиантедози обоснова предупреждението си към Германия и Норвегия, под чийто флаг плават два спасителни кораба, действащи в Средиземно море, предаде ДПА.

"Исках да изпратя сигнал, за да потвърдя един принцип: отговорността е на държавите, под чийто флаг плават корабите", каза министърът в интервю за днешното издание на вестник "Стампа".

Неговото министерство посочи вчера, че германският кораб "Хюманити 1" и норвежкият "Оушън вайкинг" не действат в съответствие с европейските и италиански стандарти за сигурност и охрана на границите, нито с практиките в борбата с незаконната миграция.
БТА