/ БТА
Трима мигранти са били намерени със завързани ръце, а четирима са били сериозно ранени на гръцкия остров Лесбос, съобщи неправителствената организация "Лекари без граници" - това е последното регистрирано нападение срещу бъдещи бежанци. Организацията съобщи, че един от нейните спешни екипи е получил "официален сигнал" за група хора, "нуждаещи се от спешна медицинска помощ", които току-що са пристигнали на Лесбос - един от пунктовете за влизане на бъдещи кандидати за убежище и мигранти в Европейския съюз.

"Започнахме да чуваме... много писъци", казва Тео ди Пиаца, координатор на проекта на ЛБГ в Лесбос. "Намерихме 22 души... Всички плачеха - жени, деца и мъже. Трима души бяха овързани много здраво с пластмасови въжета. Други четирима бяха ранени. Въз основа на информацията им, нараняванията се дължат на насилие."

ЛБГ заяви, че е повикала спешен психолог, насочила е ранените към болница и е уведомила полицията.

Гръцкото правителство, което многократно е обвинявано, че изтласква лодки с мигранти обратно в морето към Турция, като по този начин пречи на пътниците да подават молби за убежище на гръцка територия, не е реагирало на доклада.

Ди Пиаца заяви, че групата е описала, че към нея са се приближили "седем или осем души, които са казали, че са лекари и имат храна. Съобщава се, че са започнали да ги бият и да ги връзват и са избягали, когато са чули приближаването на екипа на ЛБГ, каза тя.

От организацията заявиха, че са чули "подобни свидетелства за насилие" над хора, пристигнали на Лесбос и близкия остров Самос.

"Тези съобщения са изключително обезпокоителни и ние настояваме съответните държавни органи да предприемат всички необходими мерки за предотвратяване и спиране на подобни инциденти. Хората трябва да имат достъп до безопасен прием, закрила и процедури за предоставяне на убежище", се казва в съобщението.

Консервативното правителство на Гърция отхвърля постоянните обвинения на правозащитни групи, че незаконно изтласква мигрантите обратно към съседна Турция, която не е член на ЕС.

През юли гръцкият министър на миграцията Нотис Митарачи заяви пред журналисти: "Имаме право да защитаваме границите си. ЕС има право да защитава външните си граници."

На 18 октомври Европейският парламент отказа да утвърди отчетите за 2020 г. на граничните сили на ЕС, Фронтекс, заради "неправомерното им поведение", свързано с работата с мигранти. Директорът на Фронтекс Фабрис Лежери се оттегли през април след разследване на службата на ЕС за борба с измамите, което установи, че граничната агенция е съучаствала в незаконното изтласкване на мигранти от гръцката брегова охрана през 2020 г.
БГНЕС