/ /iStock
Копенхаген има нова стратегия за предотвратяване на наводнения, която ще превърне датската столица в град гъба. Пионер в тази област е Китай с повече от 60 такива градове. Какво представлява градът гъба? "Sankt Kjelds Plads" е едно от най-натоварените кръгови движения в източната част на Копенхаген. И въпреки това там няма и следа от изгорели газове, а вместо шум от автомобилни двигатели се чува пеенето на птичките, пише Deutsche Welle.

Мащабен експеримент

Кръстовището с кръгово движение, осеяно с храсти и дървета, е част от мащабен експеримент, в рамките на който ще бъдат преустроени обществените пространства в столицата на Дания. Те трябва да се превърнат в нови места за срещи на гражданите, за да се подобри качеството на живот в Копенхаген и да се създадат нови местообитания за животни и растителност. В същото време концепцията помага и за предотвратяване на наводненията в града.

Тя беше разработена след проливните дъждове от 2 юли 2011 г., когато падна "дъждът на хилядолетието", както го наричат в Дания. Тогава много улици и сгради в датската столица бяха наводнени, а водните маси се оттекоха чак след дни.

/iStock

По-късно се разбра, че около една четвърт от участвалите в разчистването са се заразили с болести като лептоспироза. Един човек дори почина.
Кръговото кръстовище "Sankt Kjelds Plads" в КопенхагенСнимка: City of Copenhagen

През следващите седем години проливните дъждове зачестиха, като поне в четири случая може да се говори за проливни дъждове, които обикновено се случват веднъж на 100 години. Щетите, нанесени на града, достигнаха най-малко 800 милиона евро. Това накара датските политици да започнат да адаптират столицата към променящите се климатични условия.

Какво е град гъба?

През миналия век градското развитие се фокусира върху превръщането на места като Копенхаген в "машинни градове" - те се изграждаха бързо, ефективно осигуряваха жилищна площ и служеха на промишлеността и бизнеса. Градската архитектура обаче често нарушаваше кръговрата на водата, особено когато се налагаше речни корита да бъдат коригирани, а зони да бъдат застроявани въпреки високия риск да бъдат наводнени.

Когато асфалт и бетон покрият местата, където преди това е имало почва и трева, водата вече не може да се оттича. А това често води до наводнения. Градовете по света вече проучват как може да се промени това положение. Един от подходите, който се прилага, е превръщането на населените места в нещо, което експертите наричат град гъба.

/iStock

С други думи: инфраструктурата и пространствата се преустройват така, че да функционират като гъба - те трябва да могат да абсорбират, задържат и освобождават вода така, че тя да се връща обратно във водния цикъл.

С повече от 60 града, преустройвани като градове гъби, Китай е пионер в тази област. Наред с други неща, там има озеленени скални рифове и т.нар. дъждовни градини, които съхраняват вода. Ян Расмусен, който ръководи в Копенхаген програмата "Cloudburst Master Plan", вижда в това потенциал и за Дания.

"Нашите политици решиха, че трябва да сме в състояние да извеждаме водата от града много бързо", обяснява Расмусен. "Попитаха ни дали можем да направим това по умен начин, дали можем да разширим канализационната система и дали сме подготвени за силни дъждове."

Расмусен и неговият екип разглеждат проекти за градове гъби по целия свят и са разработили концепция, която предвижда трансформирането на 250 обществени пространства така, че при наводнения водата да може да се отвежда и съхранява. Сред тях има паркове, детски площадки и кръстовища с кръгово движение като споменатото по-горе "Sankt Kjelds Plads".

Няколко изкуствени езера, изградени около кръговото движение, имат за цел да събират излишната дъждовна вода. А през специални отвори край ниско разположените улици и пътища водата се отвежда към подземна мрежа от тунели, изградена на 20 метра под повърхността.

Когато вали нормално, дъждовната вода се отвежда до пристанището. А когато дъждът е проливен, се задейства помпена станция, която транспортира водата от тунелите към морето. По този начин се създава повече пространство за още дъждовна вода и пътищата не се наводняват. Тази нова система трябва да започне да функционира през 2026 година.

/iStock

"Ще продължи да се задържа вода по пътищата, те няма да са напълно сухи. Но вместо един метър вода ще имаме най-много 20 сантиметра", казва инженерът Йес Клаусон-Каас.

Колко струва превръщането на Копенхаген в град гъба?

Но не е никак лесно да бъде убедено населението в предимствата на проекта. Една от причините: трансформацията се финансира с въвеждането на данък върху цената на водата. Превръщането на детски площадки и градски паркове във временни зони за отвеждане на вода също не се харесва на всички.

Според Клаусон-Каас обаче мерките имат и положително финансово измерение. "Загубихме около 1 милиард евро през 2011 г. и очакваме подобни бедствия да има и занапред. Възможно е щетите да достигнат 4-5 милиарда евро. Така че дори и 2 милиарда евро да инвестираме, пак ще си заслужава", казва Клаусон-Каас.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня